Blog: Op vakantie dankzij big data uitvindingen!

29-07-2021    09:26   |    Rudi Riemens

Een weblog van Rudi Riemens, octrooigemachtigde en partner bij Octrooibureau EP&C in Rijswijk. Hij schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Cocktails drinken op het strand, een stadje bezoeken, lunchen op een zonovergoten terras. Klinkt als de ideale vakantie. Voor een tuinder is zo’n vakantie – zelfs zonder Coronamaatregelen - lang niet altijd vanzelfsprekend. Want wie zorgt er dan voor de gewassen? Watergift, oogstprognose en ziektebestrijding zijn bij uitstek zaken die al snel volledig afhankelijk zijn van slechts een paar mensen in het bedrijf. Gedurende vele jaren opgebouwde en veelal van ouder op kind overgedragen expertise. Wie anders heeft dat kleine vlekje in de gaten dat het begin kan zijn van een verwoestende ziekte? Met de komst van big data en daarop gebaseerde slimme uitvindingen komen er steeds meer alternatieven.

Oogstprognose-big-data verzamelen met de PLANTALYZER
Al generaties lang verzamelen tomatentelers zelf hun oogstdata. Dit betekende ook dat ze niet of nauwelijks op vakantie konden. Door schaalvergroting is daar bijgekomen dat het vaak niet meer mogelijk is om regelmatig rondes langs alle tomatenplanten in de kassen te maken. Een uitvinding die hier een oplossing voor biedt is de Plantalyzer van HortiKey, een robot-buisrailwagen met camerazuil.

 

De basis hiervan is de robot-buisrailwagen die is uitgerust met zodanige geoctrooieerde snufjes dat deze volledig autonoom zijn weg kan vinden in de kas. Zo kan hij ’s nachts, als er geen mensen in de kas zijn, automatisch van betonpad een buisrail op rijden, en switchen tussen gangpaden. Voor allerlei uitdagingen hierbij moest een uitvinding worden gedaan. Wat dacht u van het feit dat buisrails met hun bochtuiteinden vaak los op een betonpad rusten, daardoor soms enigszins zijdelings verschoven kunnen zijn en dus steeds kunnen variëren in exacte locatie. Dan wil je natuurlijk niet dat je dure robot-buisrailwagen van het betonpad naar beneden kan storten. En wat dacht u van het feit dat sommige betonpaden zo smal zijn dat de buisrailwagen daar beter niet kan keren, maar zich daar zijdelings dient te verplaatsen.

Alleen door de combinatie van al deze uitvindingen kan de Plantalyzer zonder ingrijpen van de mens daadwerkelijk ‘s nachts over de buisrails in de gangpaden tussen de planten door rijden, terwijl hij tegelijkertijd alle tomaten in kaart brengt, om deze vervolgens met behulp van AI om te zetten in nauwkeurige oogstprognoses, als basis voor afspraken met leveranciers en het maken van oogstschema’s voor personeel.  

Ziektedruk-big-data verzamelen met de ALUMASTER
Bij een andere innovatieve techniek dient er vooral van bovenaf big data verzameld te worden. Bijvoorbeeld in de chrystantenteelt. Het in de kas laten vliegen van drones stuit nog op veel bezwaren. Het idee ontstond toen om geavanceerde camera’s te gaan plaatsen op de geoctrooieerde spuit/strooirobot Alumaster 2.0 van Royal Brinkman, Pullens en ADI. De Alumaster wordt daarmee nog universeler ingezet als werktuigendrager, en kan nu ook worden gebruikt voor het scannen en scouten van gewas. In alle uithoeken van de kas kan zo big data verzameld worden, dus ook daar waar de tuinder lastig bij komt.Deze big data maakt het mogelijk om gewasafwijkingen in een vroeg stadium op te merken, zelfs vanaf uw vakantieadres. Zo kunt u snel in laten grijpen en voorkomen dat de hele kas besmet raakt.   

Klimaatbeheersings-big-data verzamelen met de STOMATA CAMERA
Nog maar een of twee generaties geleden waren de tuinders zelf de sensor voor de optimale groeiomstandigheden van hun gewas. Ze letten op licht, temperatuur, water. De tuinder moest zo’n beetje altijd op het bedrijf zijn om optimale groei te bereiken. Ook hiervoor is inmiddels een alternatief. De menselijke sensor wordt daarbij vervangen door de Stomata Camera van Sigrow.

Dit is een geoctrooieerde warmtebeeldcamera die van bovenaf de precieze bladtemperatuur en omringende luchttemperatuur rondom planten als big data verzamelt. Planten hebben hun huidmondjes alleen open als er licht is. Op het moment dat het donker wordt, zullen de huidmondjes sluiten, neemt de hoeveelheid water die de plant verdampt af. Dit heeft onmiddellijk effect op de plantgroei en de temperatuur rondom de huidmondjes. Is in de kas wel voldoende licht aanwezig, maar zijn de warmtebeelden zodanig dat de huidmondjes blijkbaar gesloten zijn danwel dat er onvoldoende verdamping/ademen plaatsvindt, dan kan het klimaat in de kas daarop worden aangepast.

Het bepalen van plantgroei kan zo worden gebruikt om het kasklimaat te optimaliseren zodat de planten op hun beurt weer beter kunnen groeien. En dan te bedenken dat dit allemaal automatisch aangestuurd kan worden vanaf uw luie stoel aan de rand van het zwembad.

Weer op vakantie
Verzamelen van big data neemt een grote vlucht in de tuinbouw. De bedrijven in de voorbeelden investeerden al succesvol in de ontwikkeling en octrooiering van hun uitvindingen. En voor tuinders zitten er grote voordelen aan om mee te gaan in deze ontwikkeling: tijdig ingrijpen, efficiëntere processen, afstemming van vraag en aanbod, optimale groeiomstandigheden. En niet te vergeten: met een gerust hart op vakantie.


Reacties (2)

SUSAN BENSON at 04.08.2021

Hallo dames en heren, Heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

Heeft u een zakelijke lening, Persoonlijke lening, Hypotheeklening of een lening nodig om uw project te realiseren? Als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn kantoor. We verlenen allerlei soorten leningsdiensten, inclusief leningen op lange en korte termijn. Voor meer info, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me een rechtstreeks bericht op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang in een oogwenk een reactie.

Wij zijn een allesomvattende financiële dienstverlener en we doen er alles aan om u te helpen bij het verwezenlijken van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het op de meest effectieve en snelste manier aanbieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan particulieren en bedrijven.

Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
* Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
* Flexibel bedrag - U bepaalt zelf hoeveel u wilt lenen.
* Snelle Directe Financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
* Flexibele rente - Betaalbare rente van 3%.
* Hoge goedkeuringspercentages - U heeft 99,9% kans om de lening te krijgen
* Flexibele aflossing - U kiest de aflossingsdatum, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een duur van 1-30 jaar.
* Eenvoudige online aanvraag.
* Persoonlijke begeleiding en expertise.
* Geen verborgen kosten

Loop geen kans mis door gebrek aan financiële middelen. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen.

Voor meer informatie over onze leningaanbieding, stuur ons alstublieft uw leningaanvraag via
E-mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
WhatsApp/Telegram: +447903159998

Tussenpersonen/adviseurs/makelaars zijn welkom om hun klanten mee te nemen en zijn 100% beschermd. In volledig vertrouwen werken we samen in het voordeel van alle betrokken partijen.

emily keeton 4 days ago

Bent u op zoek geweest naar financieringsopties voor uw nieuwe huisaankoop, bouw, onroerendgoedlening, herfinanciering, schuldconsolidatie, persoonlijke of zakelijke doeleinden? Welkom in de toekomst! Financiering gemakkelijk gemaakt bij ons. Neem contact met ons op aangezien we onze financiële dienst aanbieden tegen een lage en betaalbare rente van 3% voor lange en korte leentermijnen, met 100% garantielening. Geïnteresseerde aanvragers moeten contact met ons opnemen voor verdere procedures voor het verwerven van leningen via: joshuabenloancompany@aol.com

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Op naar Malta

Bij Olsthoorn Greenhouse Projects worden de voorbereidingen getroffen voor een te bouwen kas op Malta....