Blog: Ondernemen in 2019: zorgt u goed voor uzelf?

03-01-2019    08:39   |    Goedemorgen

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs. Flinterman schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

U heeft vast al mooie plannen gemaakt voor het nieuwe jaar. Staat u het komende jaar ook voldoende stil bij de vraag of u goed genoeg voor u zelf zorgt? Regelmatig kom ik ondernemers tegen die meer aan zichzelf zouden mogen denken.

Het zijn ondernemers met hart voor de zaak. Aan mezelf denken? Daar is nu geen tijd voor, nu even niet, misschien over een jaar. Ik heb het over ondernemers die veel bereikt hebben en dit aan zichzelf te danken hebben. Altijd hard werken en het bedrijf op nummer één zetten. Het is mooi om te zien wat ondernemers bereiken!

Toch doet het me wel pijn als ik zie, dat deze topondernemers zichzelf tekortdoen en daarmee uiteindelijk ook het bedrijf en de mensen om hen heen.

Drie simpele vragen
“Ach, dat overkomt mij niet”, denkt u misschien? Als u tevreden bent met hoe het gaat: vooral mee doorgaan!
Maar merkt u dat u steeds meer tijd kwijt bent aan het beheersen van de processen waardoor u onvoldoende toekomt aan het ondernemen, uw persoonlijke ontwikkeling en/of aan uw gezin? Stel uzelf dan een paar simpele vragen:

  • Wat zou ik niet meer willen doen?

  • Wat wil vooral blijven doen?

  • Wat zou ik graag willen doen, maar doe ik nog niet?

Door uzelf deze vragen te stellen wordt duidelijk waar uw kracht ligt en hoe u optimaal in uw kracht komt te staan. Ook wordt duidelijk waar u geen energie meer aan hoeft te verliezen.

Preventie is uw sterkste wapen
Uit eigen ervaring weet ik en zie ik dat goede ondernemers soms sluipend en soms plotseling uit hun kracht komen te staan. De sluipende variant vind ik het meest riskant. Langzaam maar zeker krijgt u het drukker met de zaken onder controle te houden en het oplossen van problemen. Daardoor houdt u minder tijd over voor zaken waar u echt goed in bent.

Preventie is het sterkste wapen. Als u in uw kracht staat, is het goed om er bewust bij stil te staan dat dit ook minder kan worden. Zorg goed voor uzelf en daarmee voor uw bedrijf en anderen.
Maar hoe zorgt u goed voor uzelf?
Begin altijd met goed naar uzelf te luisteren.
Door uzelf voldoende te gunnen, zoals tijd om tot nieuwe inspiratie te komen.
Neem de tijd om uit te rusten en uw relaties goed te onderhouden. Het is trouwens best moeilijk om uit te rusten als u niet moe bent! Probeer het maar eens.
Moeilijk? Noem het dan maar ‘ontspannen’.

Het is niet te beschrijven hoeveel beter u kunt presteren als u in uw kracht staat! Ik zie in de praktijk dat “minder hard werken” en rust nemen tot veel betere resultaten leidt. Wat ik vooral ervaar is dat de scherpzinnigheid enorm toeneemt en nieuwe talenten naar boven komen. Goed voor uzelf zorgen betekent ook dat u weet van welke werkzaamheden u energie krijgt. U hoeft dus niet altijd te doen wat het bedrijf voor uw gevoel van u vraagt.

U bent immers ondernemer geworden om van uw vrijheid te kunnen genieten en u maximaal te ontplooien. Zorg dat u daar ook de tijd en ruimte voor neemt!

Iets mooiers kan ik u niet toewensen voor 2019.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

It's a wrap!

Onze collega's van KAS Magazine zijn de afgelopen tijd weer druk geweest met het maken van de nieuwe editie....