Blog: 'Nee' zeggen mag!

02-07-2021    09:00   |    Goedemorgen

Een weblog van Wouter van Vliet. Hij is sectormanager tuinbouw bij Van Iperen. Wouter schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Ken je dat gevoel? Dat je iets wilt afronden maar daar niet aan toe komt, omdat je opgaat in de waan van de dag. Eerst even dit, dan even dat en o ja…  dat is waar ook we zouden vanmiddag ook nog even... Nee zeggen is lastig. De telefoon gaat, directe actie vereist in een noodsituatie, alles laten vallen en acuut reageren is de enige optie. Die niet afgeronde klus moet maar even wachten! 

Stel je hebt een mooie boodschappenlijst gemaakt en gaat vol goede moed naar de slager op zaterdagochtend. Je staat vervolgens een uur in de rij en ziet dan dat de reden niet het aantal klanten is.
Nee, de slager staat zijn ramen te wassen, terwijl zijn winkel vol staat met klanten. Iemand had gezegd dat zijn ramen vies waren en dat dit echt niet kan voor een slager. De slager vat dit nogal persoonlijk op en gaat er direct mee aan de slag.

Aan het einde van de dag heeft de slager nog steeds schitterend schone ramen, maar veel minder omzet, omdat er behoorlijk wat klanten weggelopen zijn.

Bij het voorbeeld van de slager kunnen we ons niet voorstellen dat ramen wassen zijn prioriteit is. Het eerste voorbeeld, dat gevoel kennen we zeker… Wat is hoofzaak en wat is bijzaak? Waar houden we ons mee bezig op een dag?

Dat zou voornamelijk met hoofdzaken moeten zijn! In de praktijk zijn het vaak de bijzaken, waardoor de hoofdzaken blijven liggen. Op de langere termijn een verlies van kostbare tijd en het geeft minder werkvoldoening.

Na een korte afleiding van 1 of 2 minuten kost het soms wel 10 minuten om de taak waar je mee bezig was weer op te pakken. We kunnen die afleidingen dus het beste tot een minimum beperken om  een betere productiviteit te bewerkstelligen. Focus en structuur is daarvoor erg belangrijk. Laten we ons blijven realiseren wat onze doelen zijn. Alleen dan houden we de focus op de hoofdzaken en kunnen we die scheiden van bijzaken, zodat deze niet onnodig veel aandacht krijgen. Zeg eens wat vaker nee, dat mag namelijk.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws