Blog: Nederland als tuinbouwland een tweede wereldland?

11-12-2018    08:45   |    Goedemorgen

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Afgelopen week schreef Jan Willem de Vries (WUR) in de digitale Bloemenkrant.nl (6 december 2018), dat hij zich heel veel zorgen maakt over het feit dat we kennis als productiefactor nogal eens links laten liggen. Hij is bang dat Nederland straks als tweede wereldland te boek staat. Ik voel op dit punt wel met hem mee. Inmiddels staan Nederlandse kassen “all over the world”. De kassenbouw verdient z’n geld al vele jaren in het buitenland. In eerste instantie vergat men daar meestal ook de kenniscomponent. Het bedrijf lag er na een aantal jaren op z’n gat en de gestelde doelen werden niet gehaald. Uiteindelijk ook heel slecht voor het internationale imago van de sector. In het buitenland komt dan ook snel het besef dat zij naast kassen, technologie en infrastructuur ook kennis, vanuit het tuinbouwland bij uitstek, nodig hebben.  

Nu werkt het groene onderwijs (MBO en HBO) zich uit de naad om jonge mensen te interesseren voor de tuinbouwsector. Bij veel jonge mensen komt onze sector niet eens voor in hun keuzemenu, het vergt heel veel inspanningen hen te bereiken. Dat zou eigenlijk een gezamenlijk initiatief met het bedrijfsleven moeten zijn, maar dit terzijde. Groen onderwijs leidt jong talent op, probeert hen tenminste ondernemend gedrag bij te brengen en dan is er nauwelijks nog ruimte om te ondernemen. Een bedrijf overnemen of nieuw starten is niet eenvoudig. Jong afgestudeerden krijgen ook vaak een tijdelijk contract aangeboden, gevolgd door nog meer tijdelijke contracten. Een paar jaar, op contract, in het buitenland gaan werken kan dus ook interessant zijn. Jonge mensen hebben wel belangstelling voor dit soort internationale ervaring. Nu is er in het buitenland veel vraag naar Nederlandse kennis. Op heel veel plaatsen op onze wereldbol is er behoefte aan kennis om efficiënt, kwalitatief goed voedsel te produceren. Overheden hebben een enorm belang bij de beschikbaarheid van voedsel. Zijn hier kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven of raken we hier ook ons schaarse talent ook nog kwijt?

Wellicht niet direct wenselijk voor de sector, maar wat mij betreft wel een geweldige ervaring voor jonge mensen om enige tijd in een andere omgeving en andere cultuur door te brengen. Het is goed om met andere culturen en anders denkenden kennis te maken. Dit soort ervaringen voorkomen generalisaties en doen je ook realiseren dat ons landje toch één van de beste plekjes is op deze aarde, om te wonen en te werken. Het biedt dus ook kansen voor de sector. Wellicht trekt het internationale karakter wel meer talent aan.

Kortom, laat ons (onderwijs in samenwerking met het bedrijfsleven) hard werken om nieuw talent te werven en het ontwikkelen van het beschikbare talent.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Kopgroep verstevigt positie

De deelnemers aan het Horti Tourspel gaan nog steeds bergopwaarts. Althans, de meesten. Na 9 etappes kunnen wij weer een nieuwe tussenstand...

Export groeit 1,5 procent

Het volume van de goederenexport was in mei 1,5 procent groter dan in dezelfde maand een jaar eerder. De groei is groter dan in de...