Blog: Meer dan moleculen en geld

16-08-2021    10:26   |    Dico Drost

Een weblog van Dico Drost. Hij is verantwoordelijk voor Horticultureonline.nl, een concept om (kleine) zelfstandige verkopers en kwekers te helpen in de online-verkoop. Dico schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Vandaag de dag is het best lastig om je mening op te schrijven. Van alle kanten wordt dit bekeken, wat natuurlijk prima is, maar vervolgens wordt je als persoon ingedeeld. Je krijgt een stempel of mening toebedeeld gebaseerd op jouw mening over een bepaald besproken onderwerp op een bepaald moment, en dan wordt direct bepaald waar je bij of in past. Gelukkig is er de vrijheid om zelf te bepalen waar je bij wilt horen en waar niet. Iedereen heeft de vrijheid om zich überhaupt te laten  beïnvloeden door iemand of iets. 

Persoonlijk vind ik het interessant om te kijken hoe zaken gaan. Op het niveau van mijn gezin, van mijn bedrijf, van de sector en hoe ons kleine kikker landje in beweging is. Nu kan je niet overal invloed op hebben dus moet je ergens voor gaan waar je het verschil kunt maken. De zaken waar je niks aan kunt veranderen kan je je dan ook niet zo druk om maken. Nu word ik nog wel eens gevraagd om ergens aan mee te doen maar daar ben ik zeer sceptisch in geworden. In het verleden heb ik regelmatig tijd vrijgemaakt om mee te denken, praten en doen maar als je vervolgens zelf hulp nodig had wordt dat maar lastig. Toch realiseer ik me dat totale afsluiting geen goede keuze is. Met andere woorden, je wordt selectiever en je wilt meer verdieping. Dat is een cliché die je leert als je ouder wordt.

Afgelopen week was ik ergens waar ik iemand voor het eerst ontmoette en hij kende mij van mijn blogs. Dat vond ik leuk en heb dan ook aandachtig naar zijn verhaal geluisterd. Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik op latere leeftijd gestudeerd heb en de nodige dingen mee gemaakt heb in mijn werk en privé. Lessen die niet altijd leuk waren, maar het is hoe je er mee omgaat. Het heeft mij veel gebracht en zaken waarop ik kan terug kijken.  En veel van wat we doen, doen we met de kennis van vroeger. Nu wordt er geroepen, we moeten innoveren en het moet anders maar we kijken veelal terug naar het verleden. Nieuwe modellen gaan we berekenen met oude rekenmodellen. Het onbekende willen we niet zien of begrijpen en vaak hebben we geen vertrouwen. Vertrouwen in elkaar of in de toekomst. Vele staan te poppelen om wat meer te verdienen of een stapje hoger te komen in functie of aanzien. Het meest vreemd vind ik dat men zo snel een verhaal of plan aanneemt als waar,  terwijl er geen verdieping of kennis is.  Bepaalde mensen, partijen maken hier dan ook gebruik van en (mis)bruiken dit om hun ideologie er door te drukken. Top-down wordt een hiërarchie neergezet en krampachtig uitgevoerd.

Nu ben ik geboren op een bijbelbelt en op jonge leeftijd verhuisd naar het Aalsmeerse. Ook deze ervaring heeft al de nodige kennis opgeleverd. Of er een God is of niet vind ik niet zo spannend meer maar wat ik wel interessant vind is het waarom. Waarom zoeken mensen bevestiging en waarom wil men iets om zich aan vast te kunnen houden?! Waarom mag dit wel en waarom mag dat niet?! Wie bepaalt dat? Een mooi boek wat ik gelezen heb is “De hele olifant in beeld”. Hierin worden de verbanden beschreven tussen religie, natuurwetten, wetenschap en vele inzichten.  

Tot dusverre ben ik op het punt dat ik niet geloof dat er mensen zijn die de macht kunnen vasthouden en hun ideologie kunnen uitvoeren zonder een groot draagvlak. Ik geloof dat er meer is dan moleculen en geld. Helaas zijn we vaak niet instaat om alles volledig te begrijpen of willen te begrijpen.Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws