Blog: Links of rechts, laten we maar gewoon rechtdoor gaan

01-03-2019    09:05   |    Goedemorgen

Een weblog van Ronald Kloppenburg. Hij is Export Sales Manager bij Luiten Greenhouses. Kloppenburg schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Binnenkort mogen we de gang naar de stembus weer gaan maken, dit keer kiezen we voor de provinciale staten en de waterschappen. Op alle media wordt er momenteel weer erg hard gelobbyd door de politieke partijen om de stemmen binnen te halen. Het aantal stemmen bepaalt uiteindelijk welke partij het beste programma heeft kunnen verkopen en uiteraard wie er het meest populair is onder de bevolking. Verkiezingen en het nakomen van toezeggingen is al jaren een doorn in het oog van diegenen die de stemmen uit moeten brengen, de kiesgerechtigden. Persoonlijk ga ik altijd stemmen en kies dan op een partij met een inhoudelijk programma die dicht bij mijzelf staat. Ik sta voor openheid, transparantie en samenwerking.

Heel eerlijk gezegd zijn openheid, transparantie en samenwerking de laatste jaren binnen de politieke partijen best wel lastig te ontdekken, natuurlijk individuele uitzonderingen daar gelaten. Ik ben ervan overtuigd dat de pretenties om open en transparant te zijn absoluut hoog op het prioriteitenlijstje staan, evenals samenwerking met elkaar om het optimale resultaat te behalen. Helaas ontdek ik het steeds minder. In het openbaar worden partijprogramma’s onderling veroordeeld en vaak compleet afgekraakt. We hebben in Nederland met zeer veel uitdagingen te maken. Een betere zorg, het juiste onderwijs, een gezonde leefomgeving, vluchtelingenproblemen, uitkeringsfraude, criminaliteit en om dichter bij onze sector te blijven, vasthouden van onze leidende positie in de sector, CO2-reductie, personeelstekorten etc.

Er zijn voor bovengenoemde zaken natuurlijk al veel mogelijke oplossingen aangedragen door de geleerden en er zal er altijd maar één de juiste blijken te zijn. Het zoeken naar de juiste benadering van een uitdaging komt voort uit het feit dat mensen eigen belang opzij moeten zetten en vooral algemeen belang gaan dienen. Wij leven in een land waar individualistisch doen en denken zeer sterke vormen heeft aangenomen. Daarnaast leven we in het huidige mobiele datatijdperk in een zeer prikkelbaar interactiesysteem.

Momenteel ben ik van mening dat binnen de politiek de partij- en individuele belangen meer een rol zijn gaan spelen dan de algemene belangen. Onze politici zijn ook erg afhankelijk geworden van wat er via de media bij hen terecht komt en reageren er veelal direct op. Doen zij dit niet direct, dan zorgen de media er wel voor dat ze uiteindelijk toch moeten reageren. Over een paar weken krijgen we weer de welles-nietes spelletjes bij de landelijke debatten die vlak voor de verkiezingen worden uitgezonden. Altijd erg leuk en humoristisch om te kijken, zeker wanneer je de partijprogramma’s ervoor hebt bestudeerd. Een aanrader om dit soort uitzendingen in een groep te kijken en dan alleen maar te observeren, kan ik uit ervaring zeggen. Ik ga wederom voor die politieke partij en kanjer die niet links of rechts reageert maar vooral het vizier heeft staan op rechtdoor.

Ik hoop dat de landelijke politiek wat sterker naar de ontwikkelingen in samenwerking en transparantie binnen onze sector zou kunnen kijken en er vooral wat van wil gaan leren. Natuurlijk is onze sector er ook nog lang niet en is complete transparantie en samenwerking vanwege individueel belang nog een verder te doorbreken barrière maar toch, we zijn redelijk rechtdoor aan het gaan met elkaar en daar mogen we met recht trots op zijn.


Reacties (1)

Hans Ligtenberg at 01.03.2019

Mooie analyse. Als je bedoelt "koers houden" ben ik het met je eens. Niet links, niet rechts maar rechtdoor doet mij teveel aan mevrouw Verdonk denken. Bijsturen op basis van gezond verstand lijkt me nuttig.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Ctgb: twee middelen toegelaten

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden beoordeelde onlangs drie gewasbeschermingsmiddelen op basis van een...