Blog: Leven Lang Leren

21-11-2019    09:22   |    Henk Strating

Een weblog van Henk Strating. Hij is oprichter van het bedrijf HS Arbeidsvoorwaarden CAO-advies & onderhandelingen. Strating schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Ik heb in mijn werkzaam leven veel verschillende dingen gedaan. Ik werkte voor de vakbond, voor de overheid, voor werkgeversorganisaties. Bij al die werkgevers heb ik veel geleerd. Ik kan mijn leermeesters zelfs nog bij hun naam noemen! Daarna begon ik mijn eigen bedrijf en sindsdien werk ik vrijwel elke dag voor een andere opdrachtgever. Ook van die opdrachtgevers leer ik veel. De ene opdrachtgever is de andere niet. Elke opdrachtgever heeft zijn eigen-aardigheden. Dat maakt het werken voor mij interessant en afwisselend. Het maakt dat ik nog steeds nieuwe dingen leer.

Ik ben er inmiddels van overtuigd dat ik zal blijven leren zolang ik werk. Dat brengt me bij het onderwerp van deze blog: Leven Lang Leren. Dat is een belangrijk onderwerp in het regeerakkoord van het huidige kabinet. En de prestigieuze Sociaal-Economische Raad (SER), waarin werkgevers en vakbonden de bijna spreekwoordelijke ‘polder’ levend proberen te houden schijnen er héél véél tijd en energie aan te besteden. Ik kom het onderwerp ook in CAO-onderhandelingen tegen. Vakbonden vinden dan vaak dat werkgevers zich ervoor in moeten zetten. En werkgevers vinden op hun beurt vaak dat werknemers daar zélf verantwoordelijk voor zijn. En zó wordt er héél véél over Leven Lang Leren gesproken...

Ik denk dat je er eigenlijk helemaal niét over moet praten. Je moet het dóen! En iedereen die bewust met zijn werk bezig is dóet het ook! Élke dag! En niet alleen in het werk. Ik heb ook veel geleerd buiten mijn betaalde werk. Toen ik als scholier tomaten, paprika’s en anjers plukte, diefde en pluisde om een zakcentje te verdienen. Toen ik als scheidsrechter voetbalwedstrijden begeleidde. Toen ik mijn kinderen groot zag worden. En ga zo maar door. Leven Lang Leren doet iedereen een leven lang! Je moet er alleen af en toe even bij stilstaan. Bij wat je geleerd hebt en wat je daarmee in je werk zou kunnen doen en bij wat je nog zou willen leren. En soms moet je het er even over hebben. Met je werkgevers, met je werknemer, met je opdrachtgever. Laten we er gewoon mee door gaan: Leven Lang Leren!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws