Blog: Integrated Plant Health Management: de kracht van de natuur

25-05-2018    08:45   |    Johannes Tuinhof

Een weblog van Johannes Tuinhof. Hij is commercieel directeur bij Melspring International B.V. Tuinhof schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Naarmate mijn kinderen ouder worden, moet ik ze steeds meer loslaten. Lastig soms, maar ook een heel mooi proces. En belangrijk bovendien. Ik kan mijn kinderen niet behoeden voor alle fouten die ik ooit heb gemaakt. Dat wil ik ook niet. Om verder te komen, moeten ze soms hun neus stoten. Hun gevoel volgen, nieuwe dingen proberen, iets doen waarvan de uitkomst niet vaststaat.

Eigenlijk geldt dit net zo goed voor onszelf. Voor volwassenen, voor professionals, voor ondernemers. Volgens mij zouden de meesten van ons best eens wat vaker iets mogen proberen, grenzen durven verleggen en nieuwe paden verkennen. Is dat niet waar de Nederlandse tuinbouw groot mee is geworden? Met innoveren, pionieren, afwijken van de gebaande paden? Daarmee hebben we een reputatie opgebouwd als voorloper en als kennisland en ik denk dat we het onszelf verplicht zijn om die positie te verdedigen.

Soms weet je niet zeker of de weg die je kiest de juiste is. In de afgelopen decennia hebben we met mineralen en met chemische gewasbescherming enorme stappen gezet, maar ook een onbalans gebracht in de wereld waarin we leven. Dat wil niet zeggen dat we het fout hebben gedaan, met de kennis van toen leek het de juiste weg. Misschien was dat op dat moment ook wel zo, maar nu blijkt dat we toch onze neus stoten. De weg van mineralen en chemie blijkt dood te lopen en het is tijd om een nieuwe route te verkennen.

Gelukkig hoeven we geen onontgonnen gebied in te trekken. Er zijn tegenwoordig hele goede alternatieven voor de chemische producten die we jarenlang hebben ingezet, en de bijbehorende defensieve strategie. Het wordt tijd dat we weer leren vertrouwen op de kracht van de natuur, en de kracht van onze gewassen. De natuur is sterker dan je denkt en door te zorgen voor sterke, weerbare gewassen kunnen we het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum beperken. Ik geloof daarbij in Integrated Plant Health Management, met een hoofdrol voor de juiste genetica enerzijds en natuurlijke plantversterkers op basis van algen anderzijds.

Een geruststelling: de kans lijkt me klein dat we hierbij onze neus stoten. Steeds meer telers in Europa en daarbuiten gebruiken de bijzondere eigenschappen van algen, of zeewier, om hun gewassen en de bodem van binnenuit te versterken. Bovendien blijkt de effectiviteit uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Met die wetenschap in mijn achterhoofd, vertrouw ik uiteindelijk toch het liefst op mijn gevoel. Het gevoel dat het anders moet, en dat het anders kan. Het gevoel dat de natuur sterker is dan we denken, en dat het past bij een vooruitstrevende sector om daar slim gebruik van te maken. Als we het aandurven om oude ideeën los te laten en nieuwe routes te verkennen, biedt Integrated Plant Health Management, met algen als natuurlijke plantversterkers, de kans om onze positie in de wereld te behouden en uit te bouwen. Zo kunnen we de teelt van groente, fruit en siergewassen een stap verder te brengen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws