'Vooruitdenken en minder achteraf corrigeren'

07-11-2019    09:48   |    Kas als Energiebron

Tijdens de studiemiddag op donderdag 31 oktober naar aanleiding van 10 jaar Het Nieuwe Telen werd de koppeling al nadrukkelijk gelegd: een optimaal kasklimaat heeft een positief effect op de plantgezondheid. Hans Houben, teler van mini-komkommers uit Sevenum, weet daar alles van. Dankzij het plaatsen van insectengaas heeft hij het middelengebruik weten terug te brengen tot 50%.

Hans Houben, samen met zijn echtgenote Carla eigenaar van teeltbedrijf Mellantas. Hans heeft na het volgen van de basiscursus in 2014 jaarlijks meegedaan aan de vervolg trainingen HNT. De basisprincipes zijn hem ruimschoots bekend, maar nog steeds leert hij van de ervaringen van collega telers, ook uit andere gewasgroepen.

Ziektedruk afgenomen
Dat is andersom ook het geval, zo bleek tijdens de studiemiddag waar Houben zijn keuze voor het plaatsen van insectengaas kort toelichtte. “In komkommer wordt dat nog niet veel toegepast, maar ik heb er veel profijt van. Natuurlijk is het een investering, dus moet je goed kijken dat je niet voor de duurste optie gaat. Ik streef echter naar het verder terugbrengen van het middelengebruik en probeer vogels en insecten zoveel mogelijk buiten te houden. Dat is de eerste stap die we nemen tegen bijvoorbeeld komkommerbontvirus. De ziektedruk van insecten is aanzienlijk afgenomen.”

In zijn teelt van mini-komkommers heeft hij afgelopen jaar weinig last gehad van trips, witte vlieg, wantsen en luizen dat was andere jaren wel anders. “Alleen op spint hebben we een correctie toegepast. Ik denk dat ik qua middelengebruik nu op 50% zit van de jaren daarvoor. Het streven is 0%, maar dat is een hele uitdaging. Retail en consument zullen hun eisen echter alleen maar verhogen, dus moet je alle mogelijkheden benutten om zo biologisch mogelijk te telen.”

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Even met vakantie!

De redactie van Goedemorgen gaat twee weken met vakantie. Daarom is de nieuwsbrief van vandaag even de laatste...