Blog: Ik wil ook een “Scrum-Master”!

16-07-2018    11:54   |    Goedemorgen

“Een wat?” hoor ik je denken. Een “Scrum Master”! Bij een “scrum” denk ik dan meteen aan rugby. Waar die bonkige, nekloze bulldozers van kerels als een gek schouder aan schouder tegen elkaar staan te duwen totdat iemand een bal in die kluwen gooit. Ik heb het nut van dat gedoe in deze, overigens prachtige sport nooit begrepen, maar dat terzijde.

Maar die Scrum Master, beste tuinbouwvrienden, heeft niets met rugby te maken. Als jullie zo’n persoon nog niet in het bedrijf hebben rondlopen dan loop je op organisatiegebied hopeloos achter. En zéker als je geen  “chapter-leads”, “tribes”, “backlogs” en “squads” in je bedrijf tegenkomt moet je je achter je oren gaan krabben. Want dan gaat de modernisering toch wel heel hard aan je bedrijf voorbij.

Doorgeslagen…. 

Om jonge medewerkers te interesseren is het bedrijfsleven hélémáál doorgeslagen in het verzinnen van hippe termen en nietszeggende  omschrijvingen van functies en activiteiten die altijd al bestaan hebben. De term “lean-werken” bijvoorbeeld. Helemaal “hot”. Met speciale opleidingen worden managers “klaargestoomd” om hun organisatie “Lean” te maken. Maar wat is er veranderd? Slim, met zo min mogelijk kosten, een zo groot mogelijke opbrengst genereren. Deden we óóit anders??? En wie nu “Agile” werkt die werkte voorheen toch gewoon flexibel en paste zich aan, aan veranderingen?  What’s new? En wat bijvoorbeeld te denken van een, en ik lieg niet, “customerpleaser”. Jazeker: een échte verkoper dus. En wat was er mis met een authentiek bakkie pleur in plaats van een “ultieme koffiebeleving”?

Fijn dat ik in onze nuchtere sector mag werken. Wat een genot om in onze nuchtere tuinbouwsector te mogen werken. Waar we nog spreken over “meewerkend voorman” en “ploegleider”. En waar een “scrum” nog steeds gewoon een dag- of weekdoel wordt genoemd. Laten we maar gewoon doen. En jonge mensen proberen te interesseren door hen kennis te laten maken met wat we écht te bieden hebben: een veelheid aan mooie functies die bijdragen aan de productie van gezond eten of mooie, zuurstof producerende siergewassen.

Veel succes bij het nuchter blijven en normaal blijven doen.

PS:  Japke-d. Bouma, van NRC schreef een leuke serie over de veramerikanisering van het taalgebruik in onze bedrijven. Enkele van de gebruikte termen zijn aan zijn stukken ontleend. Zeker het nalezen waard. De “scrum-master” is een medewerker die een ploeg aanstuurt om een deeldoelstelling te halen. Een “Chapter-Lead” is gewoon een teamleider. “Backlogs” zijn plannen. “Tribes” zijn groepjes (bijv. de draaiers ). En “squads” zijn samenwerkende afdelingen.  


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Decorum beloont telers en kopers

Telersvereniging Decorum heeft de beste kweker en beste koper van het jaar donderdag beloond met een prijs. Dat gebeurde tijdens de...

Bij Ovata op visite

Karin Ammerlaan liet gisteren aan Sandra en Glenn het bedrijf Ovata in Bleiswijk zien.