Blog: Het kader bepaalt de foto

11-07-2018    10:49   |    Goedemorgen

De mensen van het team 'Goedemorgen' gaan ook geregeld een weblog schrijven. Vandaag een blog van Glenn Mostert. Hij is beeldspecialist voor Goedemorgen en voor KAS Magazine. Glenn schreef deze weblog exclusief voor de website van Goedemorgen.

Voor de perfecte foto heb je een kader nodig. Dat betekent dat je keuzes moeten maken over wat er binnen de foto valt en wat er buiten moet blijven, om het meest optimale beeld over te houden. Ik ben er achter gekomen dat dit ook voor mijn werk geldt. Wacht, ik leg het uit. 

Ooit begon de fotografie voor mij als hobby. Ik kwam ermee in aanraking op het Grafisch Lyceum Rotterdam tijdens een stage en bleek er veel van mijn creativiteit in kwijt te kunnen. Het ging me aardig af en al gauw kwam er in mijn omgeving van links en rechts interesse om wat klusjes te doen. Doordat ik in mijn loopbaan altijd de creatieve vrijheid heb gekregen om mijzelf te ontwikkelen, heb ik het vak eigen gemaakt. Via YouTube en vakbladen leerde ik om te gaan met licht en door ervaring leerde ik omgaan met uiteenlopende situaties. Steeds meer mensen herkennen mijn foto’s en dat vind ik een enorm compliment.

Er kwam een moment waarop ik besloot om een paar dagen in de week voor mijzelf te gaan werken. Op die manier kon ik ook bedrijven helpen om opvallend voor de dag te komen. Naarmate ik meer werk ging doen, breidden mijn fotografieklussen ook uit en nam ik bijna alle projecten aan die mij werden toegespeeld. Het “kader” van mijn werk werd daarmee echter ook groter: er viel steeds meer binnen dat kader. Daardoor verloor ik uit het oog waarom ik begon met fotograferen: liefde voor de creativiteit van het vak. Mijn hobby is mijn werk geworden. Dat klinkt perfect! Als je betaald wordt voor je hobby, dan hoef je nooit een dag in je leven te werken. Tenminste, dat is wat ik heb gehoord. Maar wat als je hobby werk wordt en je vervolgens het gevoel kwijtraakt waardoor het ooit je hobby is geworden?

Vorig jaar heb ik een dochter gekregen en hoe cliché het ook klinkt, alles verandert. Mijn prioriteiten zijn veranderd en ik wil natuurlijk de beste papa en echtgenoot zijn die ik kan zijn. De combinatie met KAS, mijn eigen bedrijf, mijn vrouw en kind en de vele hobby’s die ik heb, ging ik niet lang volhouden. Tijd om het “kader” van mijn werk anders af te stellen, zodat ik een beter plaatje krijg.

Daarom heb ik besloten om me wat werk betreft meer te focussen op KAS. Projecten voor mezelf zal ik blijven doen, maar in mindere mate. En alleen als het binnen mijn nieuwe kader past, uiteraard. Als ik er enthousiast van wordt en er energie van krijg.

Ik denk dat deze keuze beter is voor KAS, waar ik meer tijd in kan investeren, maar ook voor mijn eigen rust en veel meer ruimte creëert voor creativiteit en ontwikkeling. Zo gaat werk weer voelen als een hobby, in plaats van andersom, en heb ik voor mijzelf het best mogelijke beeld ingekaderd.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws