Blog: 'Het boerenprotest'

11-10-2019    09:35   |    Goedemorgen

Een weblog van Arne van Aalst. Hij is sales director Noordwest-Europa bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs. Van Aalst schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Dinsdag 1 oktober 2019 zal de geschiedenisboeken ingaan vanwege de grote en massale opkomst van boeren en sympathisanten op het Malieveld in Den Haag. Meer dan 1100km file op de Nederlandse wegen.

De boeren zijn het zat om constant beschuldigd te worden van zaken die het milieu of diervriendelijkheid aangaan.
Waar protesteren zij nu voor?

  • Geen gedwongen verdere inkrimping van de veestapel.
  • Een wetenschappelijk onderbouwd beleid met betrekking tot gewasbescherming
  • Een onafhankelijk rapport over CO2 en stikstof uitstoot
  • Herziening van onwerkbare regels
  • Lange termijn visie voor de sector

Ik ben onvoldoende bekend met de dossiers en ga mij dus inhoudelijk niet wagen aan ongefundeerde uitspraken of persoonlijke gevoelens.
 
Werkzaam binnen het agrarische complex heb ik natuurlijk sympathie voor de boeren (en telers/ akkerbouwers). Zij zijn 24/7 bezig met uw en mijn voeding, niet alleen in Nederland maar als exporterend land doen zij dat ook voor met name veel andere Europese burgers. Daar mogen zij met recht trots op zijn. Feitelijk zouden de boeren toch omarmd moeten worden na zulke puike prestaties.
 
Toch is dat niet het geval, in de maatschappij waait een andere wind. Er wordt nauwlettend gelet op het milieu, wat is de impact van het boerenleven hierop, hoe zit het met dierenwelzijn, welke stikstof emissie veroorzaken de boeren etc.
 
Beide kanten (boeren en maatschappij) hebben punten die er toe doen. Daar moet beleid voor worden gemaakt. Politiek, agrariërs/standsorganisaties, maatschappelijke organisaties zullen ‘ergens’ tot elkaar moeten komen om tot een werkbare situatie te komen met oplossingen voor iedereen.
 
Het boerenprotest moet dienen voor een ‘wake up call’ maar het echte werk moet pas gaan beginnen.
 
Ik wens u allen veel wijsheid toe.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws