Goed gietwater vereist regionale aanpak

07-11-2019    09:43   |    Glastuinbouw Waterproof

De beschikbaarheid van regenwater als schone en voordelige basis van ons watersysteem staat onder druk. De voornaamste oorzaak is, niet verrassend, de klimaatverandering. Tijdens het Water Event op 3 oktober schetste beleidsspecialist Water & Omgeving Guus Meis van Glastuinbouw Nederland een aantal alternatieven. Hun overeenkomst is dat ze een regionale aanpak en goede regie vereisen.

Ondanks het beeld dat door de recente hete zomers is versterkt, is er in ons land aan neerslag bepaald geen gebrek. Sterker nog, de gemiddelde hoeveelheid neerslag loopt op, blijkt uit de statistieken van het KNMI. We krijgen echter vaker dan vroeger zowel te maken met langdurige droogte als met korte perioden met extreme neerslag. Hierdoor wordt de beschikbaarheid van regenwater door het jaar heen minder vanzelfsprekend. De meeste telers zijn daar inmiddels goed van doordrongen. De grote vraag is wat zij met die wetenschap kunnen.

Alternatieven noodzakelijk
“Naast neerslag is er aanvullend goed gietwater nodig”, vatte Guus Meis bondig samen. “Oppervlaktewater is no-go, leiding- en bronwater zijn voor gesloten teeltsystemen te zout en restwater is lang niet overal beschikbaar. Ook omgekeerde osmose, op veel bedrijven een belangrijke aanvulling, staat onder druk. Er mag in principe geen brijn meer naar de diepere ondergrond, hoewel het beleidskader voor goed gietwater plaatselijk maatwerk mogelijk maakt.” Voor de lange termijn zijn er dus andere oplossingen nodig. Op tal van plaatsen zijn al projecten gerealiseerd of in voorbereiding om daarin te voorzien. Meis liet een aantal hiervan de revue passeren.

Lees hier verder


Reacties (2)

Evelien at 01.05.2018

Klinkt als een innovatief bedrijf! En naar die foto ben ik nu wel benieuwd ;)

Ellen at 01.05.2018

Hoi Evelien,

Thanks voor de leuke reactie!
Hij was te groot om in het klein te plaatsen, dus ik heb hem hier geplaatst:
http://werkenbij.jem-id.nl/nl/milestones

Fijne dag vandaag!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws