Blog: De transitie in plantenwereld

Blog: De transitie in plantenwereld

Een weblog van Dico Drost. Hij is verantwoordelijk voor Horticultureonline.nl, een concept om (kleine) zelfstandige verkopers en kwekers te helpen in de online-verkoop. Dico schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Duidelijk te merken is dat er veel gaande is in de plantenwereld. De uitdaging is om objectief te blijven kijken naar alles wat er gebeurt. 

Op de maandag nadat de Corona crisis vorm begon te krijgen stortten alle prijzen in op de veilingen. Planten welke normaal 4,- a 5,- euro opbrachten waren te kopen voor 0,80 - 0,90 euro. De aanvoer stagneerde en de veilingen begonnen te reageren. Zowel veiling Herongen als FloraHolland-Aalsmeer (FHA) begon met regulering van de aanvoer. Veiling Herongen heeft 1 week 3 veildagen gehad.  Al snel ontstond er een bodem en doordat de processen verder gingen werd het leven opgepakt voor degene die dat konden. Het was tenslotte mooi weer en mensen waren thuis en hadden alle tijd om in en rond het huis e.e.a. op te knappen en/of gezellig te maken.

Op veiling Herongen werden de plekken op de tribune beperkt en werd KOA ( kopen op afstand ) gestimuleerd. Op veiling Herongen werkt het KOA prettig omdat er met realtime foto's wordt gewerkt. De kwaliteit van de foto's zijn niet altijd even goed maar je ziet wel echt de conditie van de plant. De grootste kopers werd de mogelijkheid geboden om hun eigen inkoopplek te reserveren zodat ze zeker zijn van hun werkzekerheid.  Op FHA is men druk bezig om te digitaliseren door te voeren in de plantenwereld. De gelegenheid wordt met beide handen aangepakt om zoveel mogelijk mensen op KOA te krijgen. Voor het KOA op FHA wordt veel met VKC foto's wordt gewerkt welke niet altijd overeenkomen met de echte partij. Op FHA mogen maximaal 100 mensen in de tribune zaal. Morgens om 5.00 gaat de zaal open en staan er dagelijks kopers te dringen voor een plek. Je eigen plek bestaat niet meer ondanks dat je geďnvesteerd hebt in een eigen internet kabel of iets anders. Er moet bedrijfsbeveiliging aan te pas komen om dit te handhaven.  

Op veiling Herongen werden de volumes al snel groter. Daar je direct op Deense karren kan kopen heb je snel grote volumes bij elkaar. Ondanks dat de verdeling iets trager gaat als gebruikelijk duw je de karren eenvoudig in de vrachtauto. Is er iets aan de hand bel je jouw vaste aanspreek persoon en wordt het geregeld. Op FH-Aalsmeer bleven de volumes achter. De klokvoorverkoop ontwikkelde zich erg snel waardoor er voor de kopers op de tribune veel restjes overbleven.  Het verdelen liep soms uit tot halve wegen de middag. Heb je ergens een probleem dan bel je met de centrale en via een keuze menu kom je bij de juiste persoon.

In Nederland is er een nog veel grotere wereld van directe handel. Deze wereld regelt zichzelf en laat zich niet meer sturen door derden. Gedurende de gehele Corona tijd is de directe handel alleen maar sterker ontwikkeld en doorgegaan. Ieder heeft zijn eigen netwerk en samen bepaal je hoe een transactie tot stand komt en hoe deze verwerkt wordt. Zolang je hier samen uitkomt gaat dit prima.

Op dit moment is het de week voor Hemelvaart en zijn de prijzen op de veilingen erg hoog. Meer landen beginnen weer met de verkoop en het is mooi weer. Diverse kwekers hebben een productie schoof overgeslagen. De combinatie van een aantal punten zorgen voor hoge prijzen. Op donderdag 20 mei staan er 9000 karren op veiling Herongen en 3500 in Aalsmeer.

Wanneer ik deze periode samenvat dan zijn de prijzen alle kanten op geschoten en is de inkoop ook behoorlijk veranderd. Nieuwe afzet modellen ontstaan, zo ook nieuwe relaties en nieuwe werkvormen.

Bron: Dico Drost

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v