Blog: De kracht van de Nederlandse komkommerteelt

Blog: De kracht van de Nederlandse komkommerteelt

Een weblog van Marcel van Koppen. Hij is crop-coördinator komkommer bij Rijk Zwaan. Marcel schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

De belichte hogedraadteelt is een succesverhaal. Bedrijven telen jaarrond kwaliteitskomkommers en bieden zo supermarkten in Noordwest-Europa de leveringszekerheid en betrouwbaarheid die zij zoeken. Omdat de komkommer één van de hardlopers in de supermarkt is, mag de consument niet misgrijpen. Dat is retailers iets waard.

Nederlandse komkommertelers hebben daar uitstekend op ingespeeld. Al jaren zien we een groei van de belichte teelt. Van de 625 hectare komkommers is 200 hectare hogedraadteelt. Van dat areaal wordt nu 125 hectare belicht.  Deze winter zijn er maar liefst 25 hectare bij gekomen. Ik hoor dat steeds meer komkommertelers deze stap overwegen. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld groeit het areaal belichte hogedraadteelt sterk.

Natuurlijk ligt de kostprijs van deze komkommers een stuk hoger, zeker vergeleken met de Spaanse komkommers die in de winter het grootste deel van het schap vullen. Supermarkten zullen altijd een gunstige prijs willen bedingen. Toch zien we dat leveringszekerheid en betrouwbaarheid voor hen minstens zo belangrijk zijn. De Nederlandse komkommerteler die jaarrond kan leveren, onderscheidt zich zo van zijn concurrent.  

Aan deze succesvolle strategie leveren wij als veredelingsbedrijf graag een bijdrage. Voor de belichte hogedraadteelt selecteren wij specifieke rassen. Wij focussen in de veredeling op arbeidsvriendelijke rassen met sterke wortels, veel groeikracht en een goede zetting. De juiste rassen helpen telers het hele jaar door kwaliteitskomkommers te leveren.

Ook op het gebied van belichting ontwikkelen wij gezamenlijk kennis. In onze nieuwe selectiekas testen we rassen bij verschillende belichtingsniveaus. We trekken op met verschillende onderzoekspartners die proeven doen met komkommers onder de nieuwste LED-belichting en in hybride systemen. Bovendien doen hogedraadtelers in een vroeg stadium proeven met onze nieuwe rassen. Zo kunnen we samen inspelen op kansen, nu en in de toekomst. Dát is de kracht van de Nederlandse komkommerteelt.

Bron: Marcel van Koppen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v