Blog: De beste medewerkers zijn altijd schaars

Blog: De beste medewerkers zijn altijd schaars

Een weblog van Henk Strating. Hij is strategisch CAO-expert bij CAO-expert.online. Henk schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

De Nederlandse economie draait op volle toeren. Zelfs de oorlog in Oekraďne en de torenhoge energie- en andere prijzen lijken dat - in ieder geval vooralsnog - niet te kunnen temperen. Bedrijven in vrijwel alle sectoren kampen met personeelstekorten en onvervulbare vacatures. Onze nationale luchthaven Schiphol heeft zelfs besloten haar kernactiviteit, het faciliteren van (vakantie)vluchten van luchtvaartmaatschappijen, te verminderen.

Ik kan niet in de keuken van Schiphol kijken, maar dat lijkt mij voor een bedrijf toch de allerlaatste reddingsboei. Misschien dat de monopolypositie de nationale luchthaven toestaat dat ongestraft te doen, bedrijven die met marktwerking en concurrentie te maken hebben zullen zich nog wel twee keer bedenken voordat ze daartoe overgaan. Het kan immers zomaar het begin van een neerwaartse spiraal inluiden. Want als klanten andere aanbieders moeten zoeken zullen ze als ze daarin slagen in een afgekoelde economie niet snel terugkomen.

Het lijkt mij verstandiger om de kernactiviteiten kwantitatief en natuurlijk kwalitatief hoe dan ook overeind te houden. Misschien met kunst-en-vliegwerk. Want één ding is zeker: de economische bedrijvigheid zál afkoelen. Dat is de ijzeren wet van de marktwerking, die we daarom ook zo veel mogelijk 'zijn' werk moeten laten doen. De eerste verwachtingen voor 2023 wijzen erop dat de economie in rustiger vaarwater komt. Zal dat de krapte op de arbeidsmarkt oplossen? Misschien dat ze daar op Schiphol op hopen... Ik denk het niet.

Bedrijven die willen excelleren, wat de beste garantie biedt om conjuncturele golven het hoofd te bieden, zoeken de beste medewerkers. Nu en straks. Zij zullen ervaren dat de beste medewerkers áltijd schaars zijn. Nu en straks. Om die te vinden en een tijdlang vast te houden vereist structureel aandacht voor gezonde, volwassen en eigentijdse arbeidsverhoudingen. Nu en straks en de jaren daarna.

Bron: Henk Strating

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v