Blog: Darwin vs Corona

10-04-2020    09:54   |    Goedemorgen

Een weblog van Bart Sosef. Hij is directeur van gewasbeschermingsspecialist Biobest Nederland. Bart schrijft de weblog exclusief voor Goedemorgen.

“Hoe gaat het? Ja best!”, dat had tot een maand geleden nog een geijkte opening van een gesprek kunnen zijn, maar deze dagen is de vraag veel meer gemeend en zijn de antwoorden vaak een stuk minder positief. Veel zorgen over continuïteit, voor onze sector veelal gerelateerd aan de sierteeltketen en veel meer aandacht voor de operationele kant van de bedrijfsvoering. Er gaat veel minder als vanzelf. Je moet er veel meer bovenop zitten, en dan vaak nog eens vanuit huis ook. Maar goed, dat mag dan lastiger zijn, in dat laatste geval is er gelukkig nog zoiets als een klant die een order geleverd wil krijgen...

Als ik voor Biobest spreek betekent dit dat met name onze supply chain compleet overhoop is gehaald. Als bedrijf werd al aan risicospreiding gedaan door meerdere productielocaties in te richten voor eenzelfde insect. Daarmee kunnen productierisico’s afgedekt worden. Sinds de uitbraak van het Corona-virus is er veel vervoerscapaciteit door de lucht weggevallen en zijn er complete markten afgesloten geraakt. De supply chain moet dus vaak compleet opnieuw worden ingericht en is door alle wereldwijde hectiek zeker niet stabiel te noemen. Voor de Nederlandse markt valt het gelukkig nog mee. Die blijft goed bereikbaar. In de productie sites zijn ook de nodige maatregelen genomen om op voldoende afstand van elkaar te kunnen werken en de adviseurs zijn veel meer digitaal en zelfs regelmatiger met de klant aan het communiceren.

Corona heeft dus impact op zo ongeveer alle aspecten van de bedrijfsvoering. Onder druk wordt alles vloeibaar en als de huidige crisis achter de rug is zullen de lessen van vandaag een blijvende impact hebben op strategische keuzes en de vertaling naar de praktijk. Denk dan op bedrijfsniveau van Biobest bijvoorbeeld aan verdere ontwikkeling van monitoring en advisering op afstand door digitalisering en robotisering, regionalisering van vraag- en aanbod (local for local) en back-up structuren om risico’s te verkleinen.

Op het niveau van de samenleving zal internationale samenwerking verder verbreed moeten worden richting gebieden als gezondheidszorg en wellicht zelfs het financiele stelsel als de Eurobonds er eenmaal zijn. Of het consumentengedrag blijvend zal veranderen t.a.v. reizen zal nog moeten blijken, maar sowieso zullen er veranderingen volgen waarop ieder, persoonlijk of als bedrijf zich op in zal moeten stellen. Ons succes zal deels afhangen van de mate waarin we de ontwikkelingen kunnen voorzien en hierop anticiperen. Denk daarbij tijdens het paasweekend gerust eens aan de uitspraak van Darwin;

“It is not the most intellectual of the species that survives; it is not the strongest that survives; but the species that survives is the one that is able best to adapt and adjust to the changing environment in which it finds itself”!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Soepie?

De soepen van Kromkommer zijn jarig en dat vieren wij graag met hen mee. Inmiddels 6 jaar geleden zagen de...