Blog: Cannabis de Groene motor?

27-05-2019    09:25   |    Goedemorgen

Een weblog van Bart Sosef. Hij is directeur van gewasbeschermingsspecialist Biobest Nederland. Sosef schrijft de weblog exclusief voor Goedemorgen.

Enkele weken geleden was het onderwerp Cannabis hot in de tuinbouwmedia. Kubo en PDI zochten de publiciteit om te pleiten voor een versnelde ontwikkeling richting legalisering (met focus op medicinale cannabis) om te voorkomen dat in landen als Canada een beslissende voorsprong genomen zou worden op de productie, waarbij alle know-how voor de teelt uit Nederland afkomstig is (wist u trouwens dat in in een land als Zwitserland wel 600 legale producenten actief zijn?). Dit heeft zelfs tot een geprek met de premier in het “torentje” geleid, dus tot zover missie geslaagd

Maar hoe nu verder? Nederland zou een voortrekkersrol kunnen vervullen op basis van de genetica en de technische- en teelt know how en die we bezitten. Na de trostomaat in de 90er jaren van de vorige eeuw en phalaenopsis aan het begin van de 21e, zou productie van cannabis een nieuwe motor kunnen vormen van de glastuinbouw. Innovaties richting automatisering kunnen dan dichtbij huis een versnelling krijgen en voor je het weet is de autonome kas van de toekomst gevuld met cannabisplanten. De enorme opbrengsten per m2 maakt het mogelijk om flink  te investeren en te innoveren in productiesturing, automatisering en verwerking met een flinke spin off naar andere teelten.

Een vergezicht waar de glastuinbouw wel wat mee kan, ook omdat de productie relatief weinig areaal vraagt. Met een kas van 3 hectare in het Westland ben je al een hele meneer. Per vandaag is de landelijke, maar zeker ook de lokale overheid nog de remmende factor. Daar ligt de focus op beheersing van de overgang van gedogen naar legalisering waarbij de criminaliteit teruggedrongen moet worden en de publieke opinie en daarme de politiek niet persé pro legalisering is. Veel politieke voetangels en klemmen dus terwijl de glastuinbouw vooral kijkt naar het economisch perspectief.

Wat mij betreft vergeten we die koudwatervrees en gaat inderdaad met volle kracht gewerkt worden aan een geleidelijke legalisering. Het Nederlandse ondernemerschap en onze wereldbefaamde groene vingers staan garant voor het ontstaan van een nieuwe “groene” motor met een spin off naar high tech en kan vele ontwikkelingen versnellen waardoor onze wereldwijde positie als innovator versterkt kan worden. Beter dat, dan een demonstratie van de “wet van de remmende voorsprong”, een oefening waar de (lokale) overheid niet in verstrikt zou moeten raken.


Reacties (2)

Robert Heikens at 28.05.2019

Helemaal eens met het verhaal van Bart, wel moet er extra aandacht zijn voor de overlast die een dergelijke productie kan veroorzaken, het simpelweg ombouwen van een 20.000 m² kasje naar Cannabis is kort door de bocht. Je ziet dat dit in Noord Amerika ook niet het gewenste resultaat heeft. Een andere optie is om voor een stuk veredeling of opkweek te kiezen, er vallen dan een aantal nadelen af. Vooralsnog is dit ook nog niet toegestaan zonder ontheffing.

Arie Bouma at 31.05.2019

Laten we denken in kansen en mogelijkheden in Nederland. In plaats van gevaren, onmogelijkheden, overlast. Ik weet dat we hier heel errug goed in zijn. Maar het brengt je niet ver!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Kwaliteit als uitgangspunt

ACTUEEL HORTI THEMA - Koppert Nederland blijft zoeken naar nieuwe oplossingen of het verbeteren van huidige...

Morgen: Royal Brinkman

ACTUEEL HORTI THEMA - Thomas Kern, Senior Productmanager gewasbescherming & desinfectie bij Royal Brinkman, is...

Blog: A Perfect Storm 23-09-2021    10:24
Duurzame verpakking houdt bloemen vers 23-09-2021    10:19
Aftrap tulpenseizoen weer op de Dam 23-09-2021    10:16
Hortensia in fotoshoot VROUW 23-09-2021    10:10
Vervolg Cymbidium-campagne 23-09-2021    10:07
Nieuwe directeur voor Gebroeders Alkemade 23-09-2021    10:03
Elektrisch rijden in stroomversnelling 23-09-2021    10:00
Chrysanthemum Valley 23-09-2021    09:55
Vier KVBC awards voor Living Creations 23-09-2021    09:48
Goedemorgen Tech: iPhone 13 23-09-2021    09:43
  Ga naar het nieuwsarchief