Blog: Bedrijf van families

17-10-2018    14:09   |    Goedemorgen

Een weblog van Ronald Grootscholten voor Goedemorgen Groente en Goedemorgen Sierteelt. Grootscholten is partner en senior adviseur bij Florpartners.

Het stille verdriet van familiebedrijven? Vanzelfsprekende opvolging. De dochter maar meestal de zoon die niet wil, maar het wel doet vanwege de druk vanuit de familie. De dochter maar meestal de zoon die het niet kan, maar pa wil die jongen toch de kans geven. Het resultaat: een bedrijf dat ten onder gaat en familiebanden aan flarden.

Er is in de tuinbouw veel stil verdriet geleden. De tijd van vanzelfsprekende opvolging ligt (hopelijk) achter ons. Bedrijfsopvolging verloopt professioneler en beperkt zich niet meer tot de familie. De komende tien jaar gaat het aantal bedrijven meer dan halveren. De oppervlakte blijft naar verwachting gelijk. Binnen elke productgroep krijgen drie tot vijf spelers 80 procent van het productieaandeel in handen. Daarnaast blijven tientallen kleinere spelers actief.

Dat alleen al geeft een berg strategische vraagstukken voor veel ondernemers. Specialiseren in een niche of doorpakken in schaal. En als het doorpakken wordt, in welke vorm? Hoewel de productietuinbouw talloze samenwerkingsverbanden en coöperatie kent, waren fusies tot voor kort schaars. Dat verandert snel. We gaan van familiebedrijf naar 'bedrijf van families'.

Het DNA van het familiebedrijf behouden, dat is een groot goed. Tegelijkertijd biedt het nieuw perspectief want met krachtige aandeelhouders, sterke ondernemers en meerkoppige directie zijn de uitdagingen makkelijker aan te gaan.We mogen diverse van dit soort trajecten leiden. Intensieve trajecten waarbij de 'zachte kant' doorslaggevend is. 'Bedrijf van families' de nieuwe heilige graal? Nee, natuurlijk niet maar wel een heel mooi scenario voor veel bedrijven en ondernemers.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Throwback: De Marel Methode

Gedurende de zomerperiode zetten we op deze plek in de nieuwsbrief een 'throwback' naar een bijzonder, opvallend, epic of gewoon leuk moment...