Blog: B-Corporation certified

03-11-2021    09:42   |    Robert van der Lans

Een weblog van Robert van der Lans. Robert is directeur én ondernemer bij Horti XS en schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Afgelopen vrijdag had ik een etentje met een oud-studiegenoot ter viering van het behalen van zijn MBA-titel aan Nyenrode Business Universiteit. Tijdens het etentje bespraken we tal van dingen, maar ook B-Corporations kwam voorbij. Omdat verduurzaming mij na mijn eigen MBA-studie aan Nyenrode noodzakelijk lijkt, maar het ons toch nog slecht lukt om hier een succesvol businessmodel van te maken in onze branche, wilde ik hier gelijk meer van weten. Er zijn al diverse bekende namen te vinden onder de gecertificeerde bedrijven zoals bijvoorbeeld Ben & Jerry’s en Dopper (bekend van de waterflesjes).

Dus na het diner verdiepte ik mij in wat B-Corporations precies ‘moeten’ doen en of dat wat voor ons bedrijf kan zijn. De website van B-Corporations (https://bcorporation.net) en een interview met mijn oud-studiegenoot leverden gelijk al de eerste informatie op, te weten:

De missie van de gecertificeerd B-Corporation daarbij is:
“We stellen ons een wereldeconomie voor die zaken als een kracht ten goede gebruikt.
Deze economie bestaat uit een nieuw type bedrijf - de B-Corporation -
Dat is doelgericht en levert voordeel op voor alle belanghebbenden, niet alleen voor aandeelhouders”


De B-Corporation hanteert daarbij de onderstaande principes:
1.    “Dat we de verandering moeten zijn die we in de wereld zoeken.
2.    Dat alle zaken moeten worden gedaan alsof mensen en plaats ertoe doen.
3.    Dat bedrijven, door middel van hun producten, praktijken en winsten, ernaar moeten streven geen schade te berokkenen en iedereen ten goede te komen.

4.    Om dit te doen, moeten we handelen met het besef dat we allemaal afhankelijk zijn van elkaar en dus verantwoordelijk zijn voor elkaar en toekomstige generaties”.


Ik had na het raadplegen van de twee bronnen al genoeg informatie gewonnen om te weten dat wij nu nog niet gecertificeerd zullen worden. Op een aantal vlakken scoren wij nog ruim onvoldoende. Omdat wij ons wel in de principes herkennen, maar dus nog niet of slechts deels toepassen, heb ik mijn oud-studiegenoot gevraagd om een nulmeting te doen. Ik ben benieuwd wat daar uit gaat komen en ik hoop jullie bij de eerstvolgende column meer te kunnen vertellen over onze zoektocht naar een duurzamer businessmodel en hoe wij als bedrijf een succesvolle B-Corp kunnen en willen worden.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws