Bedenker krekelburger: 'We moeten stoppen met afval creëren'

08-10-2018    15:10   |    Goedemorgen

Vlees produceren is enorm milieubelastend en daarom wordt er gezocht naar alternatieven. Sander Peltenburg en George Brandenburg van Burgs Foods hebben met hun krekelburger een oplossing gevonden. De productie van deze alternatieve burger belast het milieu niet of nauwelijks. De insecten eten restafval afkomstig uit de land- en tuinbouw.

De twee vrienden kregen hun inspiratie tot het ontwikkelen van de krekelburger door een toespraak over de voedzame voordelen van insecten en de hoge voedingswaarde ervan door Arnold van Huis van de WUR.

"Insecten hebben veel milieuvoordelen ten opzichte van traditionele boerderijdieren. Krekels en ook sprinkhanen bevatten bovendien veel proteïne en andere waardevolle voedingsstoffen", zegt Sander Peltenburg. "George doet aan powerliften en krachttraining en was op zoek naar goede voeding. Het krekelverhaal was voor ons aanleiding om aan het experimenteren te slaan."

In de smaak gevallen
"We hebben heel wat in de keuken gestaan voordat we eindelijk een product aan onze omgeving durfden te presenteren. Toen dat in de smaak viel, zijn we vorig jaar naar het Leeuwardens duurzaamheidsfestival Welcome tot the Village gegaan en verkochten we 342 krekelburgers aan onze enthousiaste klanten. En toen ging het hard. We kunnen nu duizend burgers per dag produceren en zetten deze af bij cateraars, restaurants en verkopen ze zelf op evenementen."

Voedselketen
We hebben het merk De Krekerij opgezet om het product aan de man te brengen. Verder willen we een eigen duurzame voedselketen opzetten en samenwerking aangaan bijvoorbeeld met energiebedrijven. De kweek van de krekels en sprinkhanen wordt gedaan in samenwerking met tuinders en boeren. "De reststroom van deze bedrijven dient als voeding voor de insecten. In plaats van het blad van bijvoorbeeld broccoli te vernietigen, wordt dit benut als voeding voor de insecten." legt Sander uit. "Wat de diertjes te eten krijgen, kan van alles zijn. Krekels leven dus van de reststroom van de land- en tuinbouw. En dat is goed," zegt Sander, "want we moeten stoppen met het produceren van afval."

Winnaar Startup
Burgs Foods won vorige week een lening van 95.000 euro voor hun pitch tijdens het Startup Fest in Den Haag, een festival met een missie om de wereld te verbeteren door de juiste mensen te verbinden. Als onderdeel van Foodstars, dat bedrijven, onderzoekers en investeerders mobiliseert om samen te werken om te investeren in startups in slimme landbouw. "Met dit geld kunnen we een professionaliseringsslag maken," zegt Sander. "Het is een lening, dus hij moet weer terug. Maar wij mogen wel beslissen naar welke startup de lening vervolgens naartoe gaat."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws