Bacteriën opsporen via slimme biosensoren

24-05-2019    09:25   |    Goedemorgen

Hoe voorkom je in de toekomst dat producten uit de schappen worden gehaald omdat ze besmet zijn met bacteriën? Maastricht University, de KULeuven en de Universiteit Hasselt hebben een sensortechnologie ontwikkeld die uitkomst kan bieden. Via nieuwe biosensoren kunnen voedingsproducten op een goedkope en snelle manier tijdens het productieproces getest worden op mogelijke bacteriële verontreinigingen.

Met een bijdrage van 850.000 euro van Interreg Vlaanderen-Nederland gaan Nederlandse en Belgische onderzoekers via het project AgrEUfood deze nieuwe technologie verder ontwikkelen en in de praktijk testen. Deze test kan in de toekomst terugroep acties (recalls)en uitbraken wellicht voorkomen.
De huidige praktijk is erop gericht om op regelmatige tijdstippen monsters te laten onderzoeken door gespecialiseerde laboratoria, maar de analyse kan een week duren. Het risico is dan dat verontreinigingen niet op tijd ontdekt worden en men moet overschakelen op een - kostbare - terugroepactie. 

Uit het lab
Bart van Grinsven, assistent professor bij het departement Sensor Engineering (faculteit Science & Engineeringvan Maastricht University, is intensief betrokken bij het project. ‘Vanuit de drie universiteiten hebben we de technologie in handen. Maar we willen dat deze vinding ook het daglicht ziet: uit het lab en naar de markt gaat. Om de technologie op de werkvloer te implementeren, werken we samen met bedrijven die ervaring hebben in het industrialiseren van zowel hardware (Voxdale BVBA) als software (Yookr BV). Wij zorgen voor de technologie, zij maken er een toepassing van. Om te zien of de technologie ook echt in de praktijk werkt, hebben we binnen het project twee partners voor wie hygiëne essentieel is: Alberts NV, een Belgische start-up die een volautomatische smoothie-automaat heeft ontwikkeld, en Dürüm Company NL, een producent van op tortilla gebaseerde producten. Door de technologie bij hun in de praktijk te testen, zie we meteen on-the-spot of het werkt.’
Naast de drie kennisinstellingen en vier bedrijven, zijn ook Brightlands Campus Greenport Venlo en het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) bij het project betrokken.

In de lijn
Brightlands Campus Greenport Venlo heeft alle Nederlandse partijen binnen het project bij elkaar gebracht en gaat ervoor zorgen dat de kennis uit het project voor iedereen beschikbaar komt via onder andere workshops. Saskia Goetgeluk, directeur van Brightlands in Venlo: ‘De kennisinstellingen en het bedrijfsleven in de Nederlands - Belgische grensregio werken vanuit gepatenteerde kennis naar een goede toepassing in de markt. Daarnaast is dit project een belangrijke stap in de ontwikkeling van de faculteit Science & Engineering van Maastricht University op de campus in Venlo.’

Subsidie
AgrEUfood krijgt een bijdrage vanuit het Interreg-programma van de Europese Unie en wordt ondersteund door de provincie Limburg (65.000 euro) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (97.500 euro). 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Blog: Empathie

Een weblog van Dico Drost. Hij is verantwoordelijk voor Horticultureonline.nl, een concept om (kleine) zelfstandige verkopers en kwekers te...

In bloei! 17-06-2019    10:47
Minister wil afspraken over eerlijke prijs voor telers 17-06-2019    10:40
Instagram: Plukkie al? 17-06-2019    10:35
Instagram: Go Go Greenhouse! 17-06-2019    10:29
Rozen om op te eten! 17-06-2019    10:13
9 geboden van Elon Musk 17-06-2019    10:04
BBH stopt met sponsoring Paasbloemen Sint-Pieter 17-06-2019    10:01
Garden Trials & Trade minder druk, maar toch succesvol 17-06-2019    09:58
Gerbera United breidt uit 17-06-2019    09:56
'Stel digitalisering centraal' 17-06-2019    09:49
  Ga naar het nieuwsarchief