Advies RVS: 'Verlaag btw groente en fruit'

07-04-2021    09:58   |    AD

De overheid moet gezond eten meer promoten en ongezond gedrag meer tegengaan, vindt de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Het adviesorgaan pleit voor verlaging van de btw op groenten en fruit, een verbod op reclame voor ongezond voedsel en invoering van een suikertaks. Gemeenten moeten bovendien de bevoegdheid krijgen om het aantal snackbars en andere fastfoodzaken te beperken, aldus het AD.

Het tegengaan van ‘gezondheidsachterstanden’ in de samenleving moet wettelijk worden vastgelegd, stelt de raad in een adviesrapport. Net als dat de overheid het bestaansminimum heeft vastgelegd en omschreven in wet- en regelgeving, zou de overheid ook een ondergrens op gezondheidsgebied moeten vastleggen.

De RVS vindt dat de overheid criteria moet opstellen ‘die een basis leggen voor de minimale gezondheidskansen van alle burgers’. Want die kansen zijn nu zeer ongelijk verdeeld. Mensen met een ‘kwetsbare maatschappelijke positie’ (de combinatie van een laag inkomen en een praktische opleiding) leven gemiddeld zeven jaar korter dan mensen met een hogere opleiding en een hoog inkomen. Mensen uit kwetsbare groepen leven bovendien vijftien jaar korter in goede gezondheid.

Niet alleen de RVS pleit voor een btw-verlaging. Onlangs kende een petitie van supermarktketen Dirk van den Broek om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent in een week tijd al 40.000 ondertekenaars.

Vandaag start de campagne 'Geef kleur door' van start, waarbij Nederlanders worden aangespoord om meer groente en fruit te eten. Onder andere Diederik Gommers, intensivist bij het Erasmus MC, is ambassadeur.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws