Aardbeiendag bespreekt duurzame teelt

08-01-2019    16:40   |    Goedemorgen

‘s-Hertogenbosch staat vandaag in het teken van aardbeien. Daar organiseren Delphy, BVB Substrates en ZLTO de 16e editie van de Aardbeiendag in 1931 Congrescentrum Brabanthallen.

Op het programma staan een tiental presentaties en een beurs met zo’n 100 standhouders die zich bezighouden met de aardbeienteelt. ‘Dat varieert van de substraat en stekjes tot de marketing’, geeft Eric Boot (BVB Substrates) aan. De presentaties gaan over de actualiteiten in de Nederlandse aardbeienteelt. De focus dit jaar is duurzaamheid. ‘Het is een beetje een modewoord, maar daar komt het wel op neer. We bespreken bijvoorbeeld substraatvarianten die milieuvriendelijk zijn. Ook gaan we in op het verlengen van het seizoen naar een winterteelt met hulp van led-verlichting onder glas. Ook dat is duurzaam, want dan hoeft er in de winterperiode minder vanuit het buitenland geïmporteerd te worden. Verder komen er praktische zaken aanbod zoals de nieuwe regelgeving rondom arbeid.’ 

Netwerken
Ter afsluiting van de Aardbeiendag is er voor het eerst een Aardbeiendiner. Boot: ‘Het is een klein wereldje in de aardbeien; iedereen kent elkaar en je moet het toch samen doen. De Aardbeiendag geldt dan een beetje als een nieuwjaarsreceptie, dus velen willen graag bijpraten. Het diner is dus het ideale moment om te netwerk. We hebben nu 150 aanmeldingen gekregen, een mooi aantal voor de eerste editie.’

Internationaal
Een dag na de Aardbeiendag wordt de International Soft Fruit Conference gehouden. Die vindt voor de 9keer plaats. Ook dan is er een groot aantal presentaties gepland over de zachtfruitteelt. Tegelijkertijd is er een beurs waar de gerelateerde bedrijven zich presenteren. ‘Op deze dag komen met name de teelttechnieken aan bod: hoe kun je het beste telen tegen lagere kosten en met moderne technieken. Denk aan robotica’, zegt Boot. ‘In veel landen staat de zachtfruitteelt nog in de kinderschoenen en zij komen graag kijken hoe we het hier in Nederland doen.’ De organisatie verwacht bezoekers vanuit heel Europa, maar ook Canada, Peru en Bolivia. 

Informatie
Meer informatie over de Aardbeiendag vind je op www.aardbeidag.nlen over de Soft Fruit Conference op www.softfruitconference.com.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws