1 op 6 glastuinders wil investeren in zonnepanelen

23-01-2018    09:31   |    Goedemorgen

Het totale percentage van glastuinders dat bereid is om te investeren in zonnepanelen is in de periode van 2013-2017 gestegen naar 16,5%. Het hoogste percentage dat AgriDirect gemeten heeft. 11,5% van de totale glastuinders geeft aan al gebruik te maken van zonnepanelen.

Deze resultaten blijken uit de GlastuinbouwScanner 2017 van AgriDirect. Dit is de jaarlijkse telefonische inventarisatie onder Nederlandse glastuinbouwbedrijven. In de maanden oktober en november 2017 werden circa 3200 glastuinders benaderd met vragen over onder andere hun toekomst- en investeringsplannen.
 
Daarmee zet de stijgende trend van het gebruik van zonne-energie zich onverminderd voort. Het aantal glastuinders dat gebruik maakt van zonnepanelen stijgt in 2017 met 2,3% ten opzichte van 2016. Het hoogste percentage zonnepanelen is te zien bij de glastuinbouwbedrijven met snijbloemen (12,3%) en opkweekmaterialen (12,2%). De kwekers van eenjarige tuin- en perkplanten hebben het minst gekozen voor zonnepanelen (8,6%).
 
16,5% van de Nederlandse glastuinders heeft plannen om te investeren in zonnepanelen. Dit is het hoogste percentage investeringsplannen in zonnepanelen sinds dat AgriDirect dit in 2013 is gaan meten. Het is een stijging van 6,2% ten opzichte van 2016. Daarvoor daalde het percentage nog met 1,8 procent.
Het percentage investeringsplannen is het hoogst bij glastuinbouwbedrijven met opkweekmateriaal. Na een daling van het percentage in 2014 t/m 2016, stijgen de investeringsplannen in deze teelt van  13,4% in 2016 naar 20,5% in 2017. De glasgroentetelers hebben relatief gezien de minste investeringsplannen (15,0%).
 
Wim van den Boomen, bestuurder LTO Glaskracht Nederland: “We zijn blij met de stijging en deze zal zich ook verder doorzetten. Dit komt mede omdat er verschillende onderzoeken worden gedaan om te kijken of we de zonnepanelen kunnen integreren in een schermdoek en/of kasdek. Daarnaast staat onze visie en missie in het teken van 'Verantwoorde Glastuinbouw'. Dit houdt in dat nieuwe kassen vanaf 2020 klimaat neutraal zullen zijn. Bovendien zullen bestaande kassen op een economische rendabele manier produceren, met de helft van de fossiele brandstof ten opzichte van 2011.” 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

VIDEO: Timelaps van IFTF

De internationale beurs IFTF in Vijfhuizen is weer achter de rug. De organisatie heeft een leuke timelaps gemaakt. Loop je mee nog een...

Nagenieten van de FHTF

We hebben er weer van genoten, van de Trade Fairs in Aalsmeer en Vijfhuizen. Ontzettend mooie stands en enorm veel leuke mensen gesproken....