Pure winst: onderhoud groeilichtinstallatie

Pure winst: onderhoud groeilichtinstallatie

Groeilicht is één van de meeste cruciale productiemiddelen op een glastuinbouwbedrijf. Niet meer dan logisch dus dat u als teler het maximale rendement uit uw groeilichtinstallatie wilt halen. Goed en regelmatig onderhoud is daarom een must. Op deze manier bent u verzekerd van een optimale hoeveelheid groeilicht en daarmee van een maximale productie.

De prestaties en het rendement van een groeilichtinstallatie gaan, vanaf het moment van installeren, gaandeweg achteruit. Daaraan liggen diverse factoren ten grondslag. Zo vervuilen lampen, armaturen en reflectoren en is sprake van slijtage. "Telers die een nieuwe groeilichtinstallatie aanschaffen, denken vaak dat ze hier de eerstkomende jaren niet meer naar om hoeven te kijken", zegt André Flinterman, accountmanager bij Hortilux. "Maar vanaf het moment dat de lampen gaan branden, begint in feite het slijtageproces. Daarom is het cruciaal om jaarlijks een check-up te doen van je groeilichtinstallatie, te kijken hoeveel micromol aan licht het gewas ontvangt, en daarnaast noodzakelijk onderhoud uit te voeren."

Goed onderhoud levert geld op
Flinterman geeft aan dat telers die onvoldoende aandacht hebben voor het onderhoud van hun groeilichtinstallatie veel geld laten liggen. "Het kan om enorme bedragen gaan. Een nieuwe HSE NXT2 1000 watt-lamp vraagt bij inzet in tomaat bijvoorbeeld jaarlijks 160 euro per armatuur aan energie. In de teelt van roos en lisianthus is dat zelfs meer dan 350 euro per armatuur. Geeft een installatie na enkele jaren vijf procent minder groeilicht, dan betekent dit dat je bij tomaat 8 euro per armatuur aan onbenutte energie betaalt. Bij roos en lisianthus is dat zelfs 17 euro per armatuur. Dat is natuurlijk enorm zonde. Goed onderhoud van de groeilichtinstallatie kan dan ook letterlijk geld opleveren."

Weet waar je staat
Flinterman adviseert om de groeilichtinstallatie jaarlijks te laten nakijken door een gespecialiseerd bedrijf. Hortilux levert diensten voor zulke metingen. Onder meer de lampen, drivers, armaturen en reflectoren vragen aandacht. "Lampen horen volgens de specificaties 10.000 tot 12.000 uren mee te gaan. Maar sommige 1000 watt-lampen voldoen veel langer; dat hangt onder meer af van de kwaliteit van de lamp, van de stroomkwaliteit en van hoe vaak een installatie wordt aan- of uitgeschakeld. Als de lichtoutput nog voldoende is, waarom zou je dan vervangen? Het is daarom cruciaal om de lamp regelmatig - na 2500 belichtingsuren of één keer per jaar - te laten doormeten door een specialist. Dit geeft inzicht in de lichtoutput in micromol, het energieverbruik en de lampspanning. Kortom: je weet waar je staat."
Naast de lampen is het ook belangrijk om de condensatoren in conventionele armaturen regelmatig te laten doormeten. "Deze condensatoren slijten gaandeweg, waardoor het rendement van de groeilichtinstallatie terugloopt. Tijdig vervangen is dus van groot belang."

Pure winst
Alle genoemde zaken dragen er volgens Flinterman toe bij dat er meer groeilicht beschikbaar is voor het gewas, wat de productie logischerwijs ten goede komt. "Goed onderhoud van je groeilichtinstallatie bespaart geld, doordat de energie die in de installatie gaat ook daadwerkelijk wordt omgezet in licht. Ook voorkom je vroegtijdige vervanging van lampen, drivers, armaturen en reflectoren als gevolg van slijtage en lichtverlies. Kortom: frequent onderhoud levert pure winst op. Telen onder groeilicht is topsport!"

Meer weten over het onderhoud van uw groeilichtinstallatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de accountmanagers van Hortilux: Andre Flinterman (tel. 31 (0)6 101 22 790 of a.flinterman@hortilux.com) en Kurt Zwemstra ( tel. +31 (0)6 542 25 070 of k.zwemstra@hortilux.com).

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v