Hoe kom je tot het ideale lichtrecept?

06-10-2020    11:02   |    Goedemorgen

THEMA GROEILICHT - Het eerlijke antwoord is dat het ideale lichtrecept nu nog te kostbaar is. Dat zou namelijk een dynamisch recept zijn, dat aan het begin van de dag anders is dan aan het einde van de dag. Er zijn lichtbronnen beschikbaar waarin het lichtspectrum te sturen is, maar deze worden nu voornamelijk gebruikt in onderzoeksfaciliteiten. Ze zijn namelijk nog te kostbaar voor een grotere productieomgeving.

Het lichtrecept dat een groot deel van de telers met LED-verlichting gebruikt, bestaat uit roodblauw/laagblauw en roodwit/laagblauw. De keuze hiervoor heeft vooral te maken met een hoge efficiency; de teler krijgt de maximale hoeveelheid groeilicht voor de minste hoeveelheid energie. Dit ziet men vooral terug bij kiloproducerende gewassen, zoals bijvoorbeeld tomaat en komkommer.

Er zijn echter meer redenen voor de keuze van een lichtrecept. Zo willen telers soms ook een kwaliteitsaspect beïnvloeden of de plantopbouw veranderen. Dit komt veel voor in de sierteelt. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de compactheid van de plant, de uitloop van (bloem)scheuten en de knopopbouw. In deze gevallen wordt een lichtrecept op maat gemaakt.

Lees het volledige artikel in het Kennisdossier Groeilicht


Wilt u meer weten over het efficiënt inzetten van groeilicht?

Vul het onderstaande formulier in en wij sturen u direct het kennisdocument toe. Daarnaast ontvangt u eenmaal per drieweken een kennisartikel over groeilicht.

Meer artikelen