Tuinbouwbrede vakbeurs wordt gemist

11-11-2013    11:21

Vorige week stond de Nederlandse tuinbouw grotendeels in het teken van vakbeurzen. In Aalsmeer vond de FloraHolland Trade Fair plaats, terwijl in Vijfhuizen de IFTF/IHTF werd gehouden. Grote afwezige was dit jaar de Horti Fair. Een gemis, zo concludeerden veel bezoekers van de twee andere beurzen.

FloraHolland heeft met de Trade Fair in Aalsmeer al vele jaren een zeer succesvol evenement in handen. En ook dit jaar brak de driedaagse beurs weer records. Voor een deel was dit te danken aan het wegvallen van de Horti Fair, die voor het eerst in jaren niet in dezelfde periode plaatsvond. Bepaalde standhouders kozen ervoor uit te wijken naar Aalsmeer, anderen zag in de IFTF/IHTF een geschikt alternatief. Dit evenement in Vijfhuizen groeit de laatste jaren eveneens en had dit jaar nadrukkelijk een internationaal karakter. De organisatie voegde dit jaar bovendien een stuk techniek aan de beurs toe. De reacties op die technische aanvulling waren echter niet onverdeeld positief, zo bleek op de beursvloer.

Donkere tent
Vooral de positionering van de technische bedrijven in een vrij donkere tent, viel niet bij iedereen in goede aarde. In de tent bleef het drie dagen lang relatief rustig, ondanks pogingen om bezoekers richting de techniekhal te bewegen. Bovendien ontbrak het aan veel bezoekers uit de groententeelt, zo was een veelgehoorde opmerking. Anderen hadden liever gezien dat de technische bedrijven en veredelaars door elkaar heen waren gezet om meer diversiteit op de beursvloer te creeeren en daarmee de aandacht voor de techniek te vergroten. Wel positief vond met het internationale publiek op de beurs. Waar de Trade Fair in Aalsmeer vooral een hoog Nederlands karakter heeft, waren op de IFTF/IHTF meer buitenlandse bezoekers te vinden.

Ondanks de veranderingen in het beurslandschap en de nieuwe initiatieven van bestaande beurzen, werd regelmatig een vergelijking getrokken met de Horti Fair, waarbij door velen geconcludeerd moest worden dat een alternatief voor die sectorbrede vakbeurs nog niet voor handen is. Een gemis, zo menen veel exposanten en deelnemers. De verwachtingen zijn bij velen dan ook hoog gespannen waar het gaat om de GreenTech die komende zomer plaats zal vinden in Amsterdam. Een groot aantal standhouders liet weten volgend jaar tijdens dat evenement van de partij te zijn. Al is men ook hier nog wel afwachtend van wat deze nieuwe beurs zal brengen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws