Toetsverplichting Xylella

23-01-2018    10:56   |    Goedemorgen

Voor EU intern verkeer geldt per 1 maart 2018 een toetsverplichting op Xylella fastidiosa voor de gewassen Coffea, Lavandula dentata, Nerium oleander, Olea europea, Polygala myrtifolia en Prunus dulcis.

De Europese Commissie wil op deze manier het risico op verspreiding van Xylella fastidiosa verder terugdringen. Deze toetsverplichting geldt op bedrijfsniveau waar de hoog risico soorten aanwezig zijn tijdens het groeiseizoen.

Voor 2018 geldt dat deze soorten getoetst moeten zijn voor 1 maart 2018. Deze Xylella-bemonstering en toetsing wordt jaarlijks voor deze plantensoorten op het bedrijf uitgevoerd. Na 2018 volgt een jaarlijkse bemonstering en toetsing op de zes soorten op productie/teeltbedrijven.Waarom wordt deze toetsverplichting ingesteld?

Uit de gevonden besmettingen met Xylella fastidiosa in Zuid Europa is gebleken dat deze soorten een hoger risico hebben om besmet te raken. De Europese Commissie wil op deze manier het risico op verspreiding verder terugdringen.

Lees op de site van de NVW hier meer over.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Social Media: Royal FloraHolland

Elke dag zetten we op deze plek een mooi, bijzonder of treffend bericht uit de social media van de tuinbouwsector centraal. Deze keer: Royal...