'Parallel arbitrage en ondernemen' (1)

13-09-2017    09:47   |    Ellis Langen

“Durft u blindelings te vertrouwen op wat uw mensen in uw onderneming u vertellen?” Dat was één van de zaken die topscheidsrechter Björn Kuipers gisteren de aanwezigen op het klant- en telersevent van Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs voorhield. De nationaal- en internationaal scheidsrechter sprak er vanwege het 50 jarig jubileum van Koppert. Voor de bijeenkomst waren zo’n 450 telers en distributeurs uitgenodigd.

Met het tonen van videobeelden van voetbalwedstrijden waar Kuipers met zijn vast team van assistent-scheidsrechters floot, gaf de toparbiter een bijzonder inkijkje in de wereld van een scheidsrechter. Daarbij kwamen zaken aan bod als samenwerken, het leiden van een team, presteren en beslissingen nemen onder grote druk en het omgaan met tegenslagen. Daarmee legde Kuipers vaak parallellen met het ondernemerschap, in dit geval het bedrijf Koppert.

'Overrulen kunnen accepteren'
Duidelijk werd dat Kuipers en zijn team blindelings op elkaar moeten kunnen vertrouwen en dat ook altijd doen. Kuipers krijgt via zijn oortje tijdens een wedstrijd, na bijvoorbeeld een overtreding, korte en soms fel gesproken informatie binnen van zijn assistenten. “Wat zij zeggen, daar vertrouw ik blindelings op. Ook al twijfel ik soms.” Tevens gaf hij aan dat het in zijn team ook zo werkt dat de een de ander soms overruled. “Dat moet je als teamleden durven en van elkaar kunnen accepteren.” Verder had hij het in zijn boeiende betoog over focus en concentratie en elkaar het succes kunnen gunnen. Ook gaf hij aan dat duidelijkheid in een team goed is. “Dat heeft iedereen nodig, maar dan wel binnen een bepaalde bandbreedte. Geef mensen verantwoordelijkheid en duidelijkheid”, zo gaf hij de vele ondernemers in de zaal mee.

'Ken de keyplayers'
Verder vertelde Kuipers dat een goede wedstrijd fluiten een juiste voorbereiding vergt. Zo maakt de scheidsman vooraf een analyse waarbij hij verschillende zaken de revue laat passeren. Hij loopt daarbij zaken af als; het belang van de wedstrijd, maakt een analyse van de speelwijze van de teams, maakt een analyse van de spelers en zorgt ervoor dat hij de ‘keyplayers’ uit een team kent. “Door de juiste voorbereiding heb ik geen angst”, verwoordde Kuipers in zijn amusante uiteenzetting van het werk van een scheidsrechter. 

Naast dat Kuipers nationaal en internationaal scheidsrechter is, is hij ook een succesvol ondernemer. Hij is eigenaar van een Jumbo-supermarkt en heeft een eigen kapperszaak. In 2016 werd zijn Jumbo supermarkt tot beste van Nederland gekozen.


Reacties (1)

Martine van der Meer at 13.09.2017

Topsport en ondernemen liggen dicht bij elkaar. Hier kunnen we als tuinbouw veel van leren!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Ter Laak op de foto

Glenn is dagelijks op pad om de mooiste foto's en video's te maken in de tuinbouw. Bijvoorbeeld bij Ter Laak, zoals hierboven. De tuinbouw...