Nederlandse tuinbouw als één front de wereld over

08-11-2017    10:26   |    Ellis Langen

Er wordt een internationaal merk neergezet voor promotie van de Nederlandse glastuinbouw wereldwijd. Dat is het doel van de onlangs nieuw opgerichte stichting Dutch Greenhouse Delta. Het doel is om grootschalige glastuinbouwprojecten te initiëren rondom huidige en toekomstige megacities in de hele wereld.

De stichting is 13 september opgericht. In het bestuur zitten: voorzitter Hein van der Sande (Certhon),  secretaris Maren Schoormans (Priva), penningmeester Mike Vermeij (Bom Group) en bestuurslid  Wouter Kuiper (Kubo).

Besloten bijeenkomsten
Volgens Vermeij bevindt de vorming van Dutch Greenhouse Delta zich nog in de beginfase. “We zijn nog volop bezig met de invoering, om Dutch Greenhouse Delta als merk neer te kunnen gaan zetten en samenwerkingen aan te gaan met andere partijen." De Dutch Greenhouse Delta heeft al wel een paar keer besloten bijeenkomsten gehad waar zij bedrijven uit de tuinbouw hebben geïnformeerd over het nieuwe initiatief. Daarbij werd de vraag gesteld of zij zich bij de stichting willen aansluiten. Tot nu toe zijn er meer dan 30 bedrijven uit de branche die het initiatief ondersteunen, aldus Vermeij.

Structuur aanbrengen in 'leads'
De Dutch Greenhouse Delta gaat Nederland als marktleider in de glastuinbouw neerzetten. Dat doet ze door hiervoor een internationaal merk neer te zetten. Vermeij: ‘Wij hebben in Nederland een geweldige branche die internationaal wel redelijk bekend is qua techniek en kwaliteit, maar waar wij ons als branche veel te weinig mee profileren’. Zo komen er momenteel vragen bij tuinbouwpartijen terecht of zij grootschalige voedselprojecten kunnen realiseren. Die zouden een oplossing moeten bieden voor de voedselvraagstukken van megacities. ‘Zo krijgen we bijvoorbeeld vragen van de burgemeester van Beijing of het ministerie in Qatar.' Op dit moment is er geen structuur hoe de tuinbouw dergelijke 'leads', die te groot zijn voor de individuele bedrijven, kunnen creëren en verwerken. 'Hier gaat de Dutch Greenhouse Delta zich mee bezig houden.’

Om dit te gaan uitvoeren, zal er gebruik gemaakt gaan worden van bestaande structuren, zegt Vermeij. Hoe de stichting Dutch Greenhouse Delta precies te werk zal gaan, daaraan wordt nog volop achter de schermen gewerkt. Binnen vier weken zal Dutch Greenhouse Delta haar concrete plannen gaan communiceren, zo geeft Vermeij aan.

De oprichting van de stichting is een gezamenlijk initiatief geweest van de bestuursleden. Zij werden in aanvang door de Gemeente Westland, in de vorm van voormalig burgemeester Sjaak van der Tak, facilitair ondersteund. Gemeente Westland heeft echter geen rol in de verdere uitvoering.

Ruud van der Vliet, directeur bedrijven bij Rabobank Westland, wijdt zijn blog van vandaag aan het nieuwe initiatief.


Reacties (2)

Rolf B.L.S. De Jong at 08.11.2017

Oei redactie, in het onderschrift staat een lelijk foutje: 'wijt zijn blog', dit behoort aldus geschreven te zijn: '(hij) wijdt zijn blog' etc.
Hartelijke groet en complimenten met de nieuwe opzet, RBLS de Jong

Ellis Langen at 08.11.2017

Beste Rolf,
Die was inderdaad lelijk. Ik heb het inmiddels aangepast. Bedankt! (ook voor het compliment).
Ellis Langen

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Bonjour le Tour spektakel

Wat een spannende etappe met opnieuw een grote rol voor onze jongens in Frankrijk gisteren.

Ook in onze eigen Bonjour le Tour vormt zich...

Op bezoek bij Park1 in Venlo

Kijk ze eens stralen! De crew van Park1 Online Refreshment in Venlo verzorgt sinds jaar en dag de techniek achter het verzenden de...

Nederland zwaar getroffen bij harde brexit 20-07-2018    09:49
Plant als huisdier 20-07-2018    09:28
Siberië over op duurzame warmte 20-07-2018    08:38
Beter buffermanagement? 19-07-2018    16:35
Koeling essentieel bij led 19-07-2018    16:24
Glastuinbouw fossielvrij? 19-07-2018    16:15
15% besparing met dimbaar 19-07-2018    16:04
RvS adviseert uitbreiding experiment wietteelt 19-07-2018    15:52
Gezonde eetmuur in Amsterdam 19-07-2018    15:49
Blog: Dikkebuikenparade 19-07-2018    15:45
  Ga naar het nieuwsarchief