Landbouwattaché’s bij Brightlands Campus

13-09-2017    21:22   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Lokale expert-teams van het Nederlandse Landbouw Attaché’s Netwerk (LAN) hebben afgelopen dinsdag een bezoek gebracht aan de Brightlands Campus Greenport Venlo. Het LAN kreeg onder meer informatie over de ‘Brightbox’, een lab voor stadslandbouw oftewel urban farming. Ook maakte het kennis met 'Innoveins', een initiatief van de drie Limburgse ondernemers Botany, Blue Engineering en Bluehub, in samenwerking met de Provincie Limburg.

“Een deskundig en professioneel gezelschap vanuit de hele wereld maakt kennis met een regio die de hele wereld wil bedienen", zo kenmerkt gedeputeerde Hubert Mackus voor Landbouw en Infrastructuur van de Provincie Limburg het werkbezoek. Gert Stiekema, rijkscoördinator van het netwerk, kijkt met tevredenheid terug op een geslaagde kennismaking. “Maar het gaat om het vervolg“, benadrukt Stiekema. “Wat kunnen we echt voor elkaar betekenen? Greenport Venlo en onze mensen laten het hier niet bij. In de toekomst kunnen we de wereld alleen op een verantwoorde wijze voeden als we samen optrekken.” 

Kennismakingen
Het LAN kreeg ook een presentatie van Twan Heetkamp Trailers, die de ‘New Cool’ trailer introduceerde. De trailer voor het vervoer van verse producten haalt haar schone en stille energie uit zonnepanelen en uit de kracht die vrijkomt bij het remmen. Flow BV ging in op de actuele ontwikkelingen op het gebied van 3D-printing. Met steeds meer stoffen kan direct, lokaal en precies volgens de wensen van de klant een product worden geleverd. Dit gaat grote gevolgen hebben voor het huidige systeem van massaproductie, opslag en distributie. Ook maakte het LAN kennis met Innoveins. Zij verbindt de kennis van agrosector met die van de high tech sector en zorgt ervoor dat de innovaties sneller, goedkoper en beter de markt zullen betreden. Innoveins heeft twaalf innovatieclusters gestart, met thema’s als nieuwe teeltsystemen, waterzuivering, authomatic guided vehicles, robotica en urban farming. Het werkbezoek werd afgesloten bij Fontys Hogelschool, waarbij zowel Fontys als het Practice Education & Training Center PETC+ kenbaar maakten wat zij aan buitenlandse studenten en werknemers kunnen bieden.

De Brightlands Campus Greenport Venlo wil toonaangevend zijn op het gebied van voedsel en gezonde voeding, gekoppeld aan high tech systems, slimme logistiek en biobased producten. Mackus:  “Veel bedrijven zoeken het buitenland in hun eentje op, maar door krachtenbundeling en gezamenlijke positionering kunnen zij effectiever zakendoen, meer complexe vragen beantwoorden en gemakkelijker nieuwe markten betreden. Om dat in het buitenland voor elkaar te krijgen, moeten de bedrijven zich goed informeren en voorbereiden. Daarom zijn we heel blij dat het LAN juist onze regio bezoekt.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Ter Laak op de foto

Glenn is dagelijks op pad om de mooiste foto's en video's te maken in de tuinbouw. Bijvoorbeeld bij Ter Laak, zoals hierboven. De tuinbouw...