Canadese kas wordt opgewarmd met bitcoin

08-01-2018    09:20   |    Goedemorgen

Bitcoin is de grootste economische hype van dit moment, maar wist u dat u er ook een kas mee kan verwarmen?

Je moet de warmte voor je kas toch ergens vandaan halen. In Winnipeg, Canada, is een bedrijfje dat de sla in haar urban farm genereert met computers die bitcoins 'minen'. Dit 'minen' van bitcoins betekent dat deze dertig computers constant ingewikkelde cryptopuzzels oplossen om bitcointransacties te verifiëren. Omdat dit enorm veel rekengeheugen vereist, komt er van de computers veel hitte af. Deze hitte wordt gebruikt om een kas te verwarmen. En tegelijkertijd wordt de tuinbouw gebruikt om de computers af te koelen.

Deze symbiose tussen hypermoderne digitale valutacreatie en eeuwenoude 'landbouw' gebeurt steeds vaker, aldus eigenaar Bruce Hardy. Hij heeft al interesse gewekt in onder andere China en Australië. Zijn systeem is overigens nog complexer dan alleen restwarmte van computers gebruiken om de temperatuur te regelen in zijn kas. Het water waarop de sla geteeld wordt is het afvalwater van een gigantische vistank waarin trekzalm gekweekt wordt. De vissen bemesten het water, waar de sla goed van kan groeien, terwijl computers voor de warmte zorgen en de bitcoins die de rekenkracht van de computers oplevert, worden weer gebruikt om het bedrijf te financieren. En zo is het cirkeltje rond.

Bekijk hier een video van het bedrijf.


Reacties (1)

Frank 2 weeks ago

Kijk dat is nu eens een positieve oplossing om die energie te gebruiken. Ik las dat bitcoins maar liefst debet zijn voor extreem veel energieverbruik, meer dan vele landen in de wereld (https://www.onetime.nl/geld/virtueel-geld/hoeveel-energie-verbruikt-bitcoin). Met een kas verwarmen, wordt er in ieder geval nog iets 'groens' mee gedaan!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Toetsverplichting Xylella

Voor EU intern verkeer geldt per 1 maart 2018 een toetsverplichting op Xylella fastidiosa voor de gewassen Coffea, Lavandula dentata, Nerium...

Kukeleku in Essen!

In Essen vindt deze week de IPM plaats. Ook Goedemorgen zal daar van de partij zijn. Weet jij daar de haan te spotten?