'Blijven liggen geen optie' (1)

21-07-2017    09:25   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Een weblog van Martine van der Meer, verantwoordelijk voor communicatie en HRM bij CombiVliet, exclusief geschreven voor de GroenteNetten en de SierteeltNetten.

Hoever gaat de verantwoordelijkheid van een werknemer? Dat is voor een werkgever weleens frustrerend, want dat is in Nederland steeds minder ver, lees ik regelmatig. Er komen steeds meer regeltjes bij die de wetgever ‘verzint'. Werknemers krijgen steeds meer rechten en staan minder stil bij een goede arbeidsrelatie met ‘gezonde’ eigen verantwoordelijkheid.

Onlangs las ik jurisprudentie over een zaak, waarbij een werknemer zich ziek meldde, omdat hij de avond daarvoor veel te veel had gedronken en een maandagochtendkater had. Nu is het een eigen keuze om eens lekker door te zakken, laat je vooral niet weerhouden als je hier behoefte aan hebt, maar je bent verplichtingen aangegaan met een bedrijf wat op je rekent. Hoever is in deze het verantwoordelijkheidsgevoel te zoeken van zo’n werknemer?

Juridisch gezien heeft een werknemer het recht zich ziek te melden. Want ziek worden is ook in deze geen vooropgezet doel van teveel drinken, maar een gevolg. Echter getuigt het van respect en betrokkenheid naar het bedrijf toe dit te doen, komt het de arbeidsrelatie ten goede? Ik denk het niet. De leidinggevende en collega’s zullen toch teleurgesteld zijn dat ze langer door moeten werken, doordat jij er niet bent omdat het zo gezellig was gisterenavond.

Als ik vroeger, toen ik nog ‘piep’ was, ‘uit’ wilde op de vrijdagavond, moest ik ten allen tijden op zaterdagochtend in de tuin werken bij m’n vader. Blijven liggen was bij ons thuis geen optie! Anders zou ik de week daarop natuurlijk niet meer weg mogen en de week daarop misschien ook niet. Gelijk sancties, die ik natuurlijk niet wilde, dus moest ik m’n verantwoordelijkheid wel nemen. En ik deed dat ook, hoe belabberd ik me ook voelde, omdat ik meestal te laat thuis was. Geven en nemen. Zaaien en oogsten. Zo werkt dat.

Mijn advies; Als je lekker door wilt zakken, neem dan lekker een dagje verlof op. Daar heb je je verlofdagen voor om op te nemen als je behoefte hebt aan tijd voor jezelf. Al dan niet om te herstellen van een gezellige avond en lekker uit te slapen. Je kunt de rekening hiervoor toch eigenlijk niet bij je werkgever leggen als je er goed over na denkt?

In Nederland lijkt die balans steeds meer te verdwijnen, waardoor het ‘geven en nemen-model’ wat erg goed werkt in een relatie (welke relatie dan ook!) minder gaat werken door alle regeltjes, verplichtingen, wetten, etc. Waarschijnlijk staat de wetgever hier niet bij stil.

Ik ben blij dat het ‘geven en nemen-model’ in onze organisatie nog altijd heel goed werkt. CombiVliet als werkgever, maar zeker de medewerkers doen erg hun best dit zo te houden. Op alle gebieden. Hierdoor ontstaat een win-winsituatie, waar iedereen blij mee is.


Reacties (3)

J van den berg at 23.07.2017

Dit is wel een gevoelig onderwerp maar ze leren op school wel hun rechten maar niet hun plchten

Joris Peetoom at 25.07.2017

Niet alleen op school. Ook de mensen die in NL willen wonen, leren alleen hun rechten.....

Karel V Geest at 25.07.2017

Met een goede instelling van mensen; werkgevers en werknemers; ouders en kinderen, komen we in deze maatschappij een heel stuk verder. Dan gaat het misschien toch nog wat worden.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Na regen komt...

Oké, het weer is deze dagen niet veel soeps. Maar wij maken er op de Goedemorgen-manier maar het beste van. Want achter de wolken schijnt de...

Warmtebeeldcamera toepassen in gerberateelt 17-01-2018    10:11
Nieuwe locatie en logo Javo 17-01-2018    09:47
Plantion werft kwekers op IPM 17-01-2018    09:44
Biobest geeft gastcollege 17-01-2018    09:43
Lokstof Koppert blijkt beste 17-01-2018    09:36
HortiQ-primeur voor Vyverberg 17-01-2018    09:31
Social Media: Grown 17-01-2018    09:28
Nieuwe naam Ronald Lamers 17-01-2018    09:27
Opgelet: zware windstoten, gladheid en buien 17-01-2018    09:19
Nieuw Event tijdens FlowerTrials 17-01-2018    09:13
  Ga naar het nieuwsarchief